БСП излезе с остра позиция срещу провеждащото се днес в столицата шествие "Луковмарш". От левицата заявяват, че демонстрацията е "бомба със закъснител", който символизира неофашизма в България. 

БСП критикува партиите, обявили се срещу "Луковмарш, както и градоначалникът Васил Терзиев, заради това, че отказвали да признаят, че в България е имало фашизъм по време на Втората световна война. 

Цялата позиция:

БСП години наред отново и отново предупреждаваше, че възхвалата на ген. Христо Луков не е безопасна, че тя е бомба със закъснител, която рано или късно ще нанесе тежки порежения, но година след година Столична община разрешаваше факелното шествие, а властта тайно одобряваше тази манифестация на омразата. Така възникна неофашизмът в България - като незаконно дете на политическия чадър, благосклонни политици и мракобесните опити за постоянно пренаписване на историята.

Това изопачаване на истината доведе държавата до неспособност да се противопостави на омразата, екстремизма, ксенофобията и антисемитизма.

Това не е борба с новата чума на 21 век, това е имитация.  Как да повярваме на всички декларации срещу шествието, когато идват от хора, които отказват да признаят, че фашизъм в България е имало и че антифашистката съпротива е един от светлите момента на страната по време на Втората световна война?

Българската социалистическа партия винаги се е противопоставяла на реабилитацията на фашизма, винаги е била глас на историческата памет и сила срещу всяка политическо мракобесие, което се разхожда по улиците на града.

Ние сме носителите на автентичният антифашизъм - онзи, който никога няма да предаде идеалите за общество без омраза, ксенофобия и екстремизъм.

Но няма и как да приемем политическото лицемерие, което останалите партии демонстрират.

Декларациите не са достатъчни.

Красивите приказки не стигат.

Битката с Луковмарш и причините, които го пораждат е много по-комплексна и започва с признаването на истината. Неофашизмът е заплаха за целия свят.