Демонстрацията на омразата "Луковмарш" се оказа по-силна и победи кмета на София Васил Терзиев и закона вчера. Това заявяват общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България" в Столичния общински съвет в официална позиция, съобщиха от БСП-София.

"Парадът на фашизма, расизма, ксенофобията и антисемитизма за поредна година шества по столичните улици и потъпка закона. "Луковмарш" вчера беше демонстрация на безсилието и неумението на кмета Васил Терзиев да наложи и да отстои закона в София, категорични са съветниците от групата на социалистите. - В петък кметът, уж забрани шествието, а в събота то напълно необезпокоявано мина по една от централните улици в града. Нещо повече, полицията услужливо го съпровождаше. Уважаеми граждани, не ги слушайте какво говорят, гледайте ги какво вършат", допълват те.

В позицията съветниците от "БСП за България" поставят три конкретни въпроса на кмета Терзиев. "Защо беше позволено шествието на омразата да премине по бул. "Витоша" вчера и чак при НДК беше "занесена" заповедта на кмета за прекратяването му? Кой носи пряка отговорност за неизпълнението на заповедта на кмета Терзиев и какви санкции ще понесе за проведеното шествие на омразата в София, въпреки неговата забрана? Не беше по силите на кмета Терзиев или той не пожела да спре шествието на омразата по улиците на София вчера?", питат те. 

Според тях, лицемерието и шизофренните изяви са станали запазена марка на най-голямата политическа група в Столичния общински съвет ПП-ДБ-СС и на партиите в тяхната коалиция. "Инструментите на пропагандата и манипулацията обаче не могат да скрият безсилието им и неумението да се справят с реалните проблеми в града и в държавата, категорични са съветниците от групата на социалистите. - Опасни идеологии като фашизма избуяват със страшна сила във времена на слаби и не можещи политици. На политици, чиито думи се разминават с действията. На нерешителни политици, които се страхуват да ги спрат. Или не искат да ги спрат, но лъжат гражданите за обратното".

Ето цялата позиция на общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България":

Демонстрацията на омразата "Луковмарш" се оказа по-силна и победи кмета на София Васил Терзиев и закона вчера. Парадът на фашизма, расизма, ксенофобията и антисемитизма за поредна година шества по столичните улици и потъпка закона. "Луковмарш" вчера беше демонстрация на безсилието и неумението на кмета Васил Терзиев да наложи и да отстои закона в София. 

В петък кметът, уж забрани шествието, а в събота то напълно необезпокоявано мина по една от централните улици в града. Нещо повече, полицията услужливо го съпровождаше. 

Уважаеми граждани, не ги слушайте какво говорят, гледайте ги какво вършат. 

Предвид тези факти оставаме с впечатление, че кметът Терзиев, неговият екип и коалицията ПП-ДБ-СС в СОС негласно подкрепят тази шепа неофашисти и лумпени, които под прикритието на приказки за демократични права, славят мракобесна идеология от отминали времена в центъра на европейска София.

Лицемерието и шизофренните изяви стават запазена марка на най-голямата политическа група в Столичния общински съвет ПП-ДБ-СС и на партиите в тяхната коалиция. Инструментите на пропагандата и манипулацията обаче не могат да скрият безсилието им и неумението да се справят с реалните проблеми в града и в държавата.

Опасни идеологии като фашизма избуяват със страшна сила във времена на слаби и неможещи политици. На политици, чиито думи се разминават с действията. На нерешителни политици, които се страхуват да ги спрат. Или не искат да ги спрат, но лъжат гражданите за обратното.

Ние няма да спрем да повтаряме, че парадът на омразата е организиран от идеолозите на новия български фашизъм и е наречен на генерал Христо Луков. Нито за миг не забравяйте, че през Втората световна война той е начело на пронацисткия Съюз на българските национални легиони. Този съюз е от най-видните поддръжници на Закона за защита на нацията, влязъл в сила през януари 1941 г. Антисемитизмът на Луков и на неговите последователи е мръсното петно върху една от най-достойните страници в българската история. Точно режимът, поддържан от генерал Луков и неговия Съюз, разрешава и активно участва в депортацията на 11 343 евреи от окупираните от царство България територии в Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот. Всички те са убити в концлагера Треблинка.

В тази връзка ние имаме три конкретни въпроса към кмета Васил Терзиев:

1. Защо беше позволено шествието на омразата да премине по бул. "Витоша" вчера и чак при НДК беше "занесена" заповедта на кмета за прекратяването му? 

2. Кой носи пряка отговорност за неизпълнението на заповедта на кмета Терзиев и какви санкции ще понесе за проведеното шествие на омразата в София, въпреки неговата забрана?

3. Не беше по силите на кмета Терзиев или той не пожела да спре шествието на омразата по улиците на София вчера?

Тези въпроси ще зададем и в официално питане до кмета Васил Терзиев още в понеделник.