За първите 6 месеца на годината средната брутна заплата от данните на месец юни е 1730 лв, но този ръст не ни говори много, тъй като се намираме в много остра инфлационна ситуация. Това каза Адриан Николов, икономист от Института за пазарна икономика в предаването ,,Добър ден, България" на Радио "Фокус". Според данни на последното проучване на НСИ областите с най- нисък ръст на заплатите в България са Видин, Монатана и Враца. Другите места, които демонстрират доста негативни тенденции са Кюстендил и Благоевград.

"Най-бързо се развиват заплатите в София, IT индустрията се развива, тук говорим за средно 4000 лв на IT сектора, иначе Варна и Пловдив са с позитивна динамика" , допълни Николов.

Той подчерта, че изводите не са много положителни, тъй кто на този етап за средния работник заплатата не се е подобрила много, заради инфлацията.

"Според индивидуалната кошница има монго голямо значение дали човек е обеднял спрямо инфлационните процеси и успява ли да запази окупателната си способност", каза още икономиста.

По думите му сред най-високо развиващите се сектори водещият е преработващата промишленост.

"За фактор, който най-бързо успява да възроди и повиши окупателната способност в по-малките населени места е по-скоро добивът. Ако погледнем от обратната страна хотелите и ресторантинте са с най-ниски заплати", заяви още Николов, като подчерта, че в тези сфери статистиката не е точна, заради получаването на допълнителен доход от бакшиши.

В обобщение за статистиката за първите 6 месеца на годината - негативна или отрицателна, Адриян Николов отговори така: ,,На този етап стоим на едно място, тъй като бяхме свикнали преди COVID да имаме бърз ръст на заплатите и по- ниска безработица. Сега има сериозно забавяне и обръщане на този процес".

По думите му това реално обедняване в дългосдрочен план зависи от това какво ще случи зимата и от динамиката на войната.