Градушки до края на седмицата, а след сряда – максималните температури в по-голямата част от страната ще са над 30 градуса. Това каза Анастасия Кирилова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус". Тя уточни, че валежи с временни прекъсвания ще има и до края на тази седмица, и в началото на следващата.

Синоптикът уточни, че днес има повече валежи в Западна България, през нощта и утре – в Източна. "Утре в Западна България ще е по-спокойно, макар и по-хладно. Ще преобладава слънчево време и вероятността за валежи е по-малка дори в планините“, каза Кирилова.

"В петък отново приближава поредно атмосферно смущение. Ще има значителни валежи в цялата страна. Засега отново изглежда да са повече по количество в Западна България, но това не изключва и в източната половина на страната локални интензивни явления със значителни количества на валежите, гръмотевични бури и градушки. Температурите ще се понижат. Ще е сравнително хладно за първата половина от юли“, съобщи тя.

Според прогнозата засега в понеделник все още изглежда като ден, в който ще има валежи, които ще са на места в планинските и в югозападните райони.

"Температурите ще се нормализират след средата на следващата седмица, а вероятността за валежи още във вторник-сряда през новата седмица намалява, така че над цялата страна ще е предимно слънчево. А след сряда очакваме и максималните температури отново в по-голямата част от страната да са над 30 градуса.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете в раздел "Мнение"