Балканската мрежа B40 е отворена за всички желаещи общини, не само от България, а от всички 11 балкански държави. Това каза Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ . "Ние се радваме, че след първите представяния на Мрежата имаме интерес от 10 български общини. Тепърва предстои тя да бъде представена и в другите райони за планиране в България и съм убедена, че ще има и още български общини, които ще се присъединят и ще се възползват от възможностите за директна комуникация със своите колеги от другите балкански държави“, заяви тя.

Кметът на Истанбул гостува в България по покана на Йорданка Фандъкова, припомни Георгиева. "В днешния ден символично към Мрежата чрез подписване на декларациите за партньорство ще се присъединят и още 10 български общини – това са Пловдив, Бургас, Велико Търново, Димитровград, Троян, Раковски, Карлово, Сливен и Карнобат. Ние, НСОРБ, през тази година по време на нашите регионални срещи с кметовете и председателите на общински съвети представяхме възможностите за членство в тази Мрежа и това са първите 10 общини, които заявиха желание“, обясни тя.

По думите й след като се присъединят към Мрежата ще започнат активно да участват в нейната работа, разделени в четири групи.

"Най-голямата група от дейности са насочени към по-голямо сътрудничество в сферата на климата", заяви тя. Другата голяма тема, която обединява кметовете в Мрежата, са дейностите по миграция, посочи тя, следвана дейности на местната демокрация. И четвъртата голяма група дейности, които обединяват членовете на B40, е работата в посока интелигентни градове и цифрова трансформация.



Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Интервю"