Резултатите от изборите в Македония са триумф на сръбската политика. Това каза в специално интервю за аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“ Любчо Георгиевски, премиер на страната в периода 1998-2002 г.

Според него съкрушителната победа на ВМРО-ДПМНЕ е една от най-катастрофалните оценки за партия в Македония през 30-те години демокрация. Георгиевски припомни, че е един от създателите й, но след Никола Груевски - тя става съвсем друга организация.

"Сегашният й впечатляващ електорален ръст на тези избори се разделя така: 40% се дължат на икономическите неуспехи на предишното правителство, нерешаването на правните проблеми, и на разочарованието от неприемането в ЕС. Другите 60% се делят по равно на т.н. патриотско-национални позиции и на демонстрациите на коалиционния партньор ДСИ, че именно албанската партия ръководи заедно с правителството, което породи внушението: Албания се бърка в работите на Македония. Вторият момент е договорът от Преспа с Гърция, който промени името на държавата от Македония на Северна Македония, а лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски постоянно след това обещаваше, че ще дойде момент, когато страната ще си върне името на Република Македония. И в третата голяма причина се превърна наложеното от България  вето. То предизвика страната да се отвори още повече към Сърбия, а ВМРО-ДПМНЕ и останалите три партии, влизащи в македонския парламент – "Левицата“ и "Знам“, се представяха като спасителите на Македония от лошата България“, коментира той.

Бившият министър-председател определи, че масираното навлизане на сръбската политика в Северна Македония е отключило сърбоманството в страната до степен, каквато не е съществувала дори по времето на бивша Югославия, което вече е проблем и за Европа, и за НАТО.