Няма нищо страшно, че изборите са 2 в 1, ако ние през цялото време правим точно това - сравняваме националната ни политика с европейската. И до каква степен националната политика е част от европейската. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" Меглена Кунева, първият български еврокомисар и бивш вицепремиер.

"Какво решаваме през членството си в Европейския съюз и през един надявам се, силен Европейски съюз. И от какво страдаме, когато Европейският съюз не е достатъчно силен, не е достатъчно ясен или не е достатъчно справедлив към всичките си държави. Защото разбира се, това е и борба на интереси. Борба през дипломация, борба през много вътрешни коалиции, но да има конкуренция на позициите", каза още тя. 

"Това, че един или друг политик се е снимал с европейски лидери - никак не ми е достатъчно. Аз искам да знам какъв е разговорът, какъв е контекстът, какво се казва", подчерта тя.

Меглена Кунева изрази надежда след изборите 2 в 1 да видим една "Европа на диалога".

"Защото той ще е абсолютно необходим. Няма да правя, как да кажа предсказания за това, какви ще бъдат резултатите от изборите, как ще се разместят силите, колко трудно ще се състави комисия. Министър-председателите и съответните министри, съответните кабинети формират Съвета. Той е много важен орган, все пак това е междуправителствена организация, имаме общностни институции като Комисията, като Парламента, но и там пак има много политическо. Защото, който има мнозинство, който може да състави мнозинство, който може да преговаря за мнозинство в последна сметка създава, задава политическият дневен ред. Избори национални ще има в много страни, подчертава се ролята на крайната десница. Засега имаме такъв пример с Мелони, и както виждате, диалог има. Така че затова казах, аз се надявам на диалог, надявам се всеки, а и тези партии, които се формулират като крайна десница, в последна сметка са в Европейския парламент нали, което означава, че никой не вижда пътя на страната извън Европейския съюз. Но тези въпроси, с които започнахме интервюто - какви са темите. Те ще възникнат отново и ще възникнат вече при друга политическа ситуация, други посоки на развитие. И всичко ще бъде засегнато, и въпросите за сигурността, и въпросите за миграцията, и въпросите за разширяването. Всичко това ще бъдат политики, засегнати от резултатите от европейските избори. Нека само едно нещо да води и това е диалогът и намирането на решения в рамките на Европа. Европа е у дома, по-у дома в света, освен собствената ни страна, по-у дома от Европа няма", категорична бе тя.