Лидерите на страните от Г-7 проведоха видеоконферентен разговор с украинския президент Владимир зеленски в понеделник, в рамките на който подчертаха своята решимост да подкрепят Украйна в дългосрочен план. На срещата на върха се обсъждат още евентуално въвеждане на ценови таван за руския петрол, увеличение на митата върху руските стоки и други нови санкции, които трябва да повлияят икономически на Москва, съобщава Associated Press.

Освен това САЩ се готвят да обявят закупуването на усъвършенствана ракетна система земя-въздух за Киев, за да помогнат на Украйна да се бори срещу руската авиация и ракети.

Както пише агенцията, новата помощ за Киев и инициативите за нови санкции срещу Русия от страна на лидерите на Групата на седемте идват в момент, когато Зеленски открито се тревожи, че Западът се изтощава от високата икономическа болка във връзка с антируските ограничения, която се изразява в повишение на цените на енергията и стоки от първа необходимост по целия свят.

Лидерите на Г-7 са много близко до договорка за ограничаване на цената на руския нефт, съобщава Bloomberg. Подробностите за това как ще работи таванът на цените, както и влиянието му върху руската икономика, трябва да бъдат съгласувани от финансовите министри от Г-7 през следващите седмици и месеци, според неназован висш служител на администрацията.

Държавите от групата също ще се ангажират с повишаване на митата върху руския внос в техните страни, като САЩ обявяват нови мита за 570 категории стоки, както и използването на санкции за пренасочване на веригите за доставки на военни компоненти към Русия, което трябва да забави модернизацията на армията й.

Очаква се Байдън да обяви, че САЩ закупуват разработената от Норвегия система NASAMS, за да осигури на Киев противовъздушна отбрана на среден и дълъг обсег, уверява запознат събеседник на агенцията. NASAMS е същата система, използвана от САЩ за защита на критичното въздушно пространство около Белия дом и Капитолия на САЩ във Вашингтон.

Допълнителната помощ включва и нови боеприпаси за украинската артилерия, както и контрабатарейни радари, които ще бъдат изпратени директно на фронта срещу руската офанзива в Донбас, обяснява източникът. Байдън също така се ангажира да изпрати 7,5 милиарда долара, за да помогне на правителството на Украйна да покрие разходите си, които пък са част от пакета за военна и икономическа помощ на стойност 40 милиарда долара, който той подписа миналия месец.

Лидерите на Г-7 започнаха в понеделник сесията на тридневната си среща на върха с акцент върху Украйна. По-късно към тях ще се присъединят лидерите на пет демократични нововъзникващи икономики - Индия, Индонезия, Южна Африка, Сенегал и Аржентина - за дискусия по изменението на климата, енергетиката и други въпроси.

Германският канцлер Олаф Шолц, домакин на срещата на върха, увери, че политиките на страните от Г-7 относно Украйна са "много съгласувани“ и че всички те са съгласни с необходимостта да бъдат едновременно строги и предпазливи.

Шолц заяви след среща с канадския премиер Джъстин Трюдо в понеделник, че "взимаме трудни решения, че сме също така предпазливи, че ще помогнем на... Украйна, доколкото е възможно, но също така избягваме да има голям конфликт между Русия и НАТО“.

Той добави, че "това е от съществено значение – да бъдем корави и да мислим за нуждите на времето, в което живеем“.

Байдън подчерта още в неделя, че руският президент Владимир Путин "от самото начало е разчитал, че по някакъв начин НАТО и Г-7 ще се разцепят, но ние не сме и няма да го направим“.

Американският лидер се надява да използва пътуването си до Европа, за да провъзгласи единството на коалицията, която настоява да накаже Русия за нейното нахлуване в Украйна, както и да призове съюзниците да направят още повече - като се опита да противодейства на съмненията в устойчивостта на коалицята, докато войната прелива в петия си месец.

Домакинът на срещата, германският канцлер Олаф Шолц, каза миналата седмица, че иска да обсъди очертанията на "плана на Маршал за Украйна“ с колегите си от Г-7, визирайки оглавения от САЩ план, който помогна за съживяването на европейските икономики след Втората световна война.

Тъй като войната все още е в ход и разрушенията се увеличават с всеки изминал ден, е малко вероятно да се изготви подробен план на този етап. Шолц каза, че "възстановяването на Украйна ще бъде задача за поколенията“.

Г-7 вече се ангажира да помогне за финансирането на непосредствените нужди на Украйна. Финансовите министри от групата миналия месец се съгласиха да предоставят 19,8 милиарда долара икономическа помощ, за да помогнат на Киев да поддържа функционирането на основните услуги и да предотврати ограничените финанси да възпрепятстват отбраната му срещу руските сили.

Високопоставен служител на администрацията на САЩ, пожелал анонимност, казва, че САЩ и Европа са съгласували целите си за прекратяване на конфликта чрез преговори, дори ако ролите им понякога изглеждат различни.

Шолц и френският президент Еманюел Макрон се опитаха да улеснят това чрез активни разговори с руския президент Владимир Путин и Зеленски, като същевременно доставяха оръжия на Украйна. САЩ до голяма степен прекъснаха всички линии на преговори с Русия и се стремят да увеличат капацитета на Украйна на бойното поле, доколкото е възможно, така че евентуалната й позиция на масата за преговори да бъде по-силна.

Продължителността на строгите санкции срещу Русия може в крайна сметка да се сведе до това дали Г-7 и други лидери могат да идентифицират начини за облекчаване на проблемите с енергийните доставки и рязкото покачване на цените, след като настъпи зимата, докато се стремят да се откажат от руските източници на гориво.

Срещата на Г-7 влиза в периода между срещата на върха на Европейския съюз миналата седмица, на която бе постигнато съгласие да се даде на Украйна статут на кандидат за членство – започвайки процес, който вероятно ще отнеме години без гаранция за успех – и започващата във вторник в Мадрид среща на върха на лидерите на НАТО.

Превод и редакция: Иван Христов