Максималната оценка даде делегата от Международната федерация по конен спорт Сергей Буйкевич (Казахстан)за организацията на Световната купа по прескачане на препятствия, която завърши вчера на база " Фригопан“, село Царацово, Пловдив. Буйкевич написа отличен резултат за инфраструктурата и цялостната дейност на провеждането на турнира през всичките четири дни. Чисто новият плац, условията за състезателите и конене бяха на изключително ниво и това беше регистрирано в доклада на казахстанеца, който присъства на място и следеше за организацията и резултатите от всяко изпитание и височините на препятствията.

" Няма как да не се чувстваме горди от високата оценка, която получихме като домакини на Световната купа. Много денонощна работа беше свършена, за да се случват професионално нещата и се радвам, че отзивите са отлични. Най-важното обаче беше българското участие на ездачите, които също се представиха на висота и показаха големите си качества на състезатели. Спечелването на всички първи места в изпитанията от Гран При при деца и юноши, Отборната купа на нациите, победата на Ангел Няголов на Гран При от Световата купа ни кара да бъдем оптимисти за нашия спорт в бъдеще. Като част от ръководството на федерацията моята оценка също е отлична за това, което направиха българските ездачи. Огромна благодарност към домакините от " Фригопан“, които се бяха постарали да направят идеални условия за провеждане на състезанията и бяха вложили много сериозни средства в инфраструктурата и боксовете на конете да изглежда всичко безупречно . Със сигурност в чужбина ще има положителен отзвук за цялостната ни организация и представяне по време на домакинството ни, което е много важно от имиджова гледна точка за България“, заяви председателят на организационния комитет на Световната купа Петър Чолаков.

Както е известно, родните ни ездачи в лицето на Милко Кочев, Елиза Чолакова, Ая Митева и Ася Петрова триумфираха в отборната надпревара – "Купата на нациите 2022“ при юношите до 18 години, а в индивидуалното Гран При отново в тази възрастова група България спечели златото благодарение на Елиза Чолакова и третото място на Ася Петрова. До 14 годишна възраст Екатерина Гайдарова в Гран При победи конкуренцията за първото място, а нейната сестра Мартина Гайдарова се класира на третата позиция. Големият успех в най-очаквана и оспорвана надпревара беше за Ангел Няголов и и триумфа му за Световната купа при мъжете , където страната ни може да се похвали и с второто място в крайното класиране на Ивайло Бонев и петата позиция на Антон Дацински.

" Щастлив съм, че още един център по конен спорт в България доказа своите възможности за организация и провеждане на състезание от висок ранг. Благодарение на амбициите и изключителните усилия на собствениците на "Фригопан“ братята Димитър и Атанас Ангелчеви условията бяха перфектни. Оценката за едно таково събитие я правят състезателите и представителите на международната федерация в своите доклади, които изразиха възхищението си от видяното на конната база. Огромно значение имаше и прякото телевизионно излъчване на всички изпитания , което можеше да се наблюдава от всяка точка на света и имаше много сериозна гледаемост от любителите на конния спорт.

Благодарност за професионалната дейност на съдиите и техническите екипи, защото свършиха огромен обем от работа и се справиха блестящо. Убеден съм, че след направеното на " Фригопан“ базата може да бъде домакин на състезания от всякакъв ранг в следващите години“, сподели д-р Крум Рашков- вицепрезидент на БФ Конен спорт.