На 88-годишна възраст на 8 май е починала първата българка, донесла медал на страната ни от световно първенство по художествена гимнастика – Юлия Трашлиева. Тъжната вест съобщиха от родната федерация:

"IN MEMORIAM

С прискърбие Ви съобщаваме, че вчера на 88-годишна възраст, почина Юлия Трашлиева!

Трашлиева е първата българка с медал от Световно първенство по художествена гимнастика – още на първия шампионат през 1963 г. в Будапеща печели индивидуално 2 бронзови медала (в многобоя и на обръч). 

Юлия има важен принос за развитието на художествената гимнастика в България като треньор на националния отбор и треньор в столичното спортно дружество "Спартак“, впоследствие "Левски - Спартак“. Тя ръководи българския ансамбъл от шест гимнастички на Световното първенство през 1967 г. в Копенхаген, където печелят бронзови отличия.

Случаят е известен като "Скандалът в КБ Хален“ поради това, че българките печелят най-високата оценка от всички участващи отбори за съчетанието си с обръчи, която обаче е намалена с цяла половин точка под претекст, че диаметърът на обръчите им е с един сантиметър повече от допустимото. Въпреки това, българките се нареждат на трето място в крайното класиране и печелят бронзовите медали след СССР (златен) и Чехословакия (сребърен). Те стават любимки на публиката, която става на крака, за да ги приветства по време на награждаването им.

Две години по-късно, през 1969-а във Варна, българският ансамбъл (Вера Маринова, Стела Милушева, Соня Пеева, Виолета Еленска, Богдана Тодорова и Деспа Кателиева), воден от треньорките Юлия Трашлиева и Лилия Мирчева, печели първата световна титла за България при ансамблите.

Трашлиева е носителка и на почетните звания: "Майстор на спорта“, "Заслужил майстор на спорта“, "Заслужил треньор“, "Заслужил деятел на физическата култура".

Изказваме най-искрени съболезнования на семейството и приятелите на г-жа Трашлиева!

Поклон пред светлата ѝ памет!

Българска федерация художествена гимнастика".