Днес Комисията предлага амбициозна и устойчива политика за законна миграция. Като част от всеобхватния подход към миграцията, изложен в Пакта за миграцията и убежището, Комисията предлага правни и оперативни инициативи и инициативи на политиката, които ще бъдат в полза на икономиката на ЕС, ще засилят сътрудничеството с държави извън ЕС и ще подобрят цялостното управление на миграцията в дългосрочен план, съобщиха от ЕК. Наборът от предложения включва и конкретни действия за улесняване на достъпа до пазара на труда на ЕС за хората, които бягат от руското нашествие в Украйна.

Заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас, който отговаря за утвърждаването на европейския ни начин на живот, заяви: Макар понастоящем нашите държави членки да са изправени пред задачата да се справят с пристигането на над 5 милиона души от Украйна, това не изключва необходимостта да се положат основите на устойчив и общ подход към трудовата миграция, за да се отговори на нуждите на ЕС от умения в дългосрочен план. С днешните инициативи признаваме, че законната миграция оказва положително въздействие във всички области: тя дава на тези, които искат да мигрират, възможност да подобрят положението си, като същевременно осигурява повече квалифицирани работници за приемащите държави, които на свой ред стимулират икономиката за всички.

Комисарят по въпросите на вътрешните работи Илва Йохансон заяви: Всяка година 2—3 милиона граждани на държави извън ЕС идват законно в ЕС, за разлика от 125 000 до 200 000 души, които пристигат незаконно. Законната миграция е от съществено значение за икономическото възстановяване, цифровия и екологичния преход и за създаването на безопасни пътища към Европа, като същевременно се намалява незаконната миграция. С днешния пакет опростяваме процеса по кандидатстване за живот и работа в ЕС и подобряваме правата на пребиваващите лица и членовете на техните семейства. Убедена съм, че разкриваме солидни перспективи за привличане на нови таланти в ЕС за настоящето и за в бъдеще.

Подобрена законодателна рамка

За да се осигури по-ефективна рамка за законните пътища към ЕС, Комисията предлага да се преразгледат Директивата за единното разрешение и Директивата за дългосрочно пребиваващите лица.

Въвеждането на опростена процедура за единно комбинирано разрешение за работа и пребиваване ще направи процеса по-бърз и по-лесен за кандидатите и работодателите. Тя ще позволи на кандидатите да подават заявления от държави извън ЕС и държави —членки на ЕС, и ще подобри гаранциите за равно третиране и защита от трудова експлоатация.

Преразглеждането на Директивата за дългосрочно пребиваващите лица ще улесни придобиването на статут на дългосрочно пребиваващ в ЕС чрез опростяване на условията за прием, например като се позволи натрупването на периоди на пребиваване в различни държави членки. Освен това преразглеждането ще укрепи правата на дългосрочно пребиваващите лица и на членовете на техните семейства, в това число като се въведат подобрения в областта на събирането на семейството и се улесни мобилността в рамките на ЕС.

По-добро съответствие между уменията и нуждите на пазара на труда

Комисията предлага да се засили оперативното сътрудничество на равнище ЕС между държавите членки, както и с държавите партньори. Вече е постигнат напредък по редица ключови инициативи за постигане на съответствие между нуждите на пазара на труда и уменията в държавите членки и държавите партньори. След стартирането на партньорствата в подкрепа на талантите през юни 2021 г. понастоящем Комисията предлага редица стъпки за привеждането им в действие, така че първите партньорства да бъдат договорени до края на 2022 г.

Комисията предлага да създаде първата платформа, която обхваща целия ЕС, и инструмент за намиране на съответствия — резерв на ЕС от таланти, за да направи ЕС по-привлекателен за граждани на държави извън ЕС, които търсят възможности, и да помогне на работодателите да намерят нужния им талант. В отговор на спешната необходимост да се улесни достъпът до пазара на труда за хората, които пристигат от Украйна, Комисията предлага пилотна инициатива, която следва да започне да функционира до лятото на 2022 г.

Ориентирана към бъдещето политика за законна миграция

И накрая, Комисията проучва евентуални допълнителни възможности за законна миграция към ЕС в средносрочен и дългосрочен план. Комисията отчита потенциал за фокусиране върху ориентирани към бъдещето политики в три области на действие: грижите, младежта и иновациите. Целта ще бъде:

Привличане на умения и таланти в сектори, в които има недостиг на работна ръка и нужди, например в сектора на дългосрочните грижи;

Създаване на възможности за младите хора да опознават нови държави, да извличат ползи от работа и пътуване; както и

Насърчаване на предприемачеството в областта на иновациите в рамките на ЕС и инвестиране в европейския технологичен суверенитет.

Контекст

Въпреки че държавите членки сами решават какъв брой законни мигранти желаят да приемат, ЕС може да им окаже подкрепа с практически и оперативни инструменти. През последните две десетилетия ЕС разработи правна рамка, която до голяма степен хармонизира условията в държавите членки за влизане и пребиваване на граждани на държави извън ЕС. В оценка на тази правна рамка от 2019 г. беше подчертано, че има потенциал да се засили въздействието на рамката на ЕС за законна миграция върху предизвикателствата, пред които е изправен ЕС в областта на демографията и миграцията. След широка обществена консултация и две резолюции на Европейския парламент през 2021 г. от Комисията беше поискано да представи набор от предложения, насочени към улесняване на законната миграция към ЕС, с цел да се намали бюрокрацията, да се засили хармонизацията, да се утвърдят основните права и равното третиране и да се предотврати трудовата експлоатация.