Благодарение на българите в Португалия и приноса им към обществото на страната връзката между двете държави и между двата народа е още по-силна. Това заяви президентът Румен Радев пред представители на българската общност в Република Португалия, където държавният глава бе на официално посещение по покана на своя колега Марсело Ребело де Соуза, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Като знак на внимание към България президентът на Португалия уважи с присъствието си срещата, която се проведе в посолството на Република България в Лисабон.

Това, че португалският президент е тук е не само жест към България, но и израз на огромното приятелство, което ни свързва, признание за цялата българска общност в Португалия, отбеляза българският държавен глава. Той посочи, че Марсело Ребело де Соуза е голям приятел на България. Румен Радев изрази признателността си към сънародниците ни в Португалия за това, че утвърждават името на родината по най-добрия начин с водещата си роля в редица области като науката, преподавателската дейност, медицината, икономиката, IT бизнеса, спорта и културата.

Марсело Ребело де Соуза заяви, че само два или три пъти от десетки държавни посещения португалският президент е присъствал на прием, даван в чест на посещението на чуждестранен президент в Португалия. Той изтъкна отличните двустранни отношения и приятелството, на което се градят те, и благодари на представителите на българската общност в Португалия за приноса им за развитието на страната.

По официални данни на португалската Служба за чужденците и гражданите, в края на 2019 г. броят на дългосрочно пребиваващите в Португалия български граждани е 6 839 души. По неофициални данни, техният брой е много по-висок, тъй като част от българите вече са получили и португалско гражданство. Най-значителна е концентрацията им в столицата Лисабон и нейните околности, както и в градовете със силно развит туризъм в южната част на Португалия.