Законът за еврото, който вече е съгласуван между институциите и е преминал през всички видове процедури, трябва да се приеме от Народното събрание. В момента е напълно възможно да се предизвика извънредно събрание, на което да се внесе Законът за еврото и да се гласува на първо и второ четене. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" икономистът Румен Гълъбинов.

"Законът за еврото няма какво да се дискутира кой знае колко още. Фактически до изтичането на текущото Народно събрание и до неговото саморазпускане след изборите има почти 1 месец - това време може да се употреби и да се приеме този закон. След което ще отпадне и този последен формален елемент за нашето членство в Еврозоната през следващата година", подчерта икономистът.

По думите му както инфлацията в Еврозоната и България намалява и ще продължи тази тенденция в нашата държава: "България много скоро ще изпълнява безусловно този показател. В следващите няколко седмици очакваме конвергентния доклад, но при неговото получаване българското правителство може да поиска последващ извънреден доклад, който да касае само инфлацията, който ще ни бъде изготвен след 3 месеца и ще препотвърди точно тази тенденция за инфлацията, за да не остават никакви съмнения, че ние по някакъв начин се промъкваме в Еврозоната, без да спазим стриктно критериите", отбеляза Румен Гълъбинов.