Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството – ИТН, в "Беновска пита“ във https://www.facebook.com/iliana.benovska, в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 на 9-ти април 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Поддръжката на републиканската пътна мрежа става ли заложник на избора на шеф на БНБ?

"Ще строим ли пътища, г-н Караджов, или "Промяната“ Ви би спирачката?“, попита водещата Илиана Беновска. Караджов отговори, че няма проблем за новите пътища, които са предвидени, но за поддръжката на вече построените има сериозен проблем. Има и лека спирачка.

"Защо? Вие ставате ли разменна монета, политик с толкова дълъг опит в политиката, представител на ИТН, една ярка партия, която спечели с гръмък резултат по-предни избори, ставате ли разменна монета за избора на шеф на БНБ между Гюров и Каримански?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: "Така изглежда, че се случва. Аз не съм част от тези преговори и не участвам в партийни формати. Старая се доста технократски да си гледам работата и да давам решения. И останах наистина изумен от това, че изобщо нещо такова като републиканската пътна мрежа, възможността тя да се поддържа и ремонтира, може да се озове на маса на политически преговори! По този въпрос би трябвало да има национално отговорен консенсус!“.

Караджов заяви, че казусът изобщо не е за плащане на пари. Плащането на пари е един фрагмент, който служи за това да стават по-ефективни другите решения. В момента АПИ не може да възлага каквито и да е ремонти, дори на дупки, защото тази възможност е била орязана миналата година, като е намален обхвата на договорите и на фирмите, които поддържат пътната мрежа. Оставени са две възможности – зимно почистване и аварийни ситуации. Зимата вече е отминала и сега се чака решение на Народното събрание АПИ да ползва договорите в пълния им обем. Още по време на служебния кабинет тези договори са обявени за такива с надхвърлен размер, сключени за общо 711 милиона, а реално са поръчани по тях 3,3 милиарда. Разликата е над 4 пъти. Асен Василев и Виолета Комитова са дали това нещо на прокуратурата, като сигнал за възможни извършени престъпления. Прокуратурата не го е приела. В момента Караджов и Василев отново го обжалват, твърдейки, че с тези надвишния е възможно да има такива нарушения. Пак е било върнато от прокуратурата. В момента се обжалва за трети път. "Тоест двама вицепремиери в писмен вид твърдим, че има нарушения и това са надвишени договори, а с другата ръка и двамата трябва да накараме длъжностните лица да вземат и да подписват същите неща, за които после тях трябва да пратим на прокуратурата! Вие познавате ли такъв безумени и глуповат храбрец в България, който да дойде да го назнача още в понеделник за председател на УС на АПИ и да разпише всички ремонти за този сезон? И аз друго искане нямам, освен да поддържам мрежата и да служим на всички българи!“, заяви Караджов.

"Аз Ви познавам като политик, и знам, че дори да има "безумен храбрец“, Вие няма да бъдете безумен! Още повече, че аз подчертах, че Вие сте юрист и няма как тази работа да стане!“, отвърна Беновска. Караджов отговори, че се акцентира на разплащането на фирмите, а това е един фрагмент, който до последния момент е предлагал да се реши от МС. "Защо не може само МС да го реши, а трябва да минава през Народното събрание? Разхвърляте си отговорността ли?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че в две от решенията Народното събрание дава разрешение на АПИ за няколко месеца само да продължи да подписва нови задания, за да не се изпусне строителния сезон. Има 278 обекта, които са в ремонт. Тях така ги е заварила зимата и с прекратяването на договорите за текущ ремонт и поддръжка те са били консервирани. Караджов попита: "След като не можем да ги възложим и тях, те още една година ли да стоят така разколачени? Това е второто решение – да се разреши на АПИ да ги довърши! Защо не може да ги довърши? Пак по същата причина – защото пак ще надхвърли онзи обем по старите договори! И това ще бъде само за месеците до септември!“.

"Нека да видим Тошко Йорданов какво запита вчера в Народното събрание, след като два пъти не се реализира вашето предложение да се платят изпълнените договори, които Вие, като юрист, никога няма да искате незаконни договори да бъдат изпълнени или незаконни да бъдат финансирани! Но нека да видим какво попита Тошко и защо ИТН напусна пленарна зала. Разпада ли се тази коалиция?“, продължи Беновска и пусна запис от изказването на Тошко Йорданов в пленарна зала на 8-ми април 2022 г. по време на блицконтрола:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Тошко Йорданов: Въпросът ми е следния, интересува ме, тъй като в общите политики на правителството влиза и отношението към инфраструктурата в страната. В момента държавата от 6 месеца е блокирана. Не се строи нито един метър път. Не се ремонтира нито една дупка. Има инфраструктурни проекти, които са правени преди и са в рисково състояние да отнемат човешки животи. Тъй като МС не взе решение по този въпрос и решението дойде в парламента, има предложение, което е подкрепено от управляващата коалиция. Интересува ме Вашето отношение, Вие подкрепяте ли парламентът да отпуши този процес, за да се избегнат загубите на човешки животи, което направо си е престъпление, и да започне да се поддържа пътната инфраструктура? Тъй като Вие сте лидер на една политическа коалиция, има някаква душевна обърканост сред Вашите депутати! Вие подкрепяте ли това решение, за да може да се водят общите политики на правителството, в това число и в инфраструктурата?

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска попита: "Има ли душевна обърканост в Народното събрание, извинете, че Ви питам, г-н вицепремиер?“. Караджов отговори: "Той по друг начин казва това, което и аз Ви казвам. Не разбирам защо са тези демонстративни забавяния! Очевидно се целят някакви други политически разговори, което беше признато на няколко пъти в изказвания на видни техни представители. Но това, което аз не разбирам, е как може заложник да е ремонтът и поддръжката на републиканската пътна мрежа! Не, това няма да счупи коалицията! Не, това няма да остане нерешено! Този въпрос ще бъде решен! Но самото му протакане е лош знак!“.

Протестът на шофьорите заради лошото състояние на прохода "Витиня“.

"Но Вие сте вицепремиер, а Ви се наложи да ставате дисидент! Нека да видим как се качихте в камиона на един тираджия! Вие сте бунтовник!“, продължи Беновска и пусна запис от срещата на министър Караджов с пътни превозвачи на "Витиня“. Тя попита какво е узнал от тази среща. Гроздан Караджов отговори, че самият той е професионален шофьор и смята, че карането по обхода на "Витиня“ е опасно. Той заяви: "Тези хора, отивайки на работа, те отиват на война и не са наясно дали ще се върнат живи! Това е трагедията! Докато играем политически игри, там си умират хора!“. Караджов добави, че въпросният шофьор му е разказал, че когато минава през "Витиня“, детето му не си ляга, докато не му се обади по телефона, за да му каже, че е минал през участъка. "Аз твърдо заставам зад позицията, че парите могат да бъдат извадени от това уравнение и Народното събрание да заседава само върху възможността да се разреши на АПИ да си върши работата!“, категоричен бе Караджов.

"Вие вчера излязохте и пред Народното събрание с протестиращите строители и даже се наложи премиерът да дойде и да увери, че нещо позитивно ще се случи!“, продължи Беновска и пусна запис от срещата на регионалния министър с протестиращите от 8-ми април 2022 г.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Строител: Какво може да стане сега с ремонтите на пътищата?

Гроздан Караджов: Точно нищо! Нищо не може да започне! Нито пътят на "Витиня“, където бях вчера и се помолих на хората! И не виждам какво мога да направя аз!

Строител: Защо днес точката беше бламирана за пореден път, след като и на комисии вчера претърпя фалстарт?

Гроздан Караджов: Очевидно и на комисии вчера не е било случайно и смятам, че има целенасочено блокиране! Републиканската пътна мрежа е заложник на избора на шеф на БНБ!

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

"Защо се наложи да бъдете толкова откровен с протестиращите? Наложи се да бъдете критик на парламента, на вашите коалиционни партньори?“, попита Беновска. Караджов отговори, че излязъл при протестиращите, които са били блокирали "Витиня“, заради пътя убиец. Те са го попитали какво ще стане, ако точката не мине в парламента. Той им е отговорил, че тогава ще излезе и ще бъде сред тях на протеста, защото иска това да стане. "Нямаше как да не си изпълня обещанието и всеки път, когато те се съберат оттук нататък, аз ще бъда с тези момчета! Нито аз, нито парламентът, нито който и да било друг е там заради самия себе си или заради някакви решения, пари или бюджети. Ние сме там, за да служим на народа си! И аз така смятам, че правилно служа на народа си! Това е мотивацията ми да изляза там!“, категоричен бе Караджов.

"Какво обеща вчера министър Петков на протеста, на който дойде и той?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че не е чул, но от новините е разбрал, че е обещано през новата седмица да се случат нещата. Водещата попита госта си дали е говорил лично с премиера. Той отговори, че това решение, което се предлага в Народното събрание, е решение лично негово и ресорния му заместник, на министър-председателя и двамата му съветници в тази сфера, на министъра на финансите с неговия заместник и в присъствието на Тошко Йорданов се е провел този разговор.

"Какво искате да ми кажете, че ПГ на "Продължаваме промяната“ се еманципира от своите лидери и действа против техните предложения?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: "Не е така! Знаете, че върви някакъв друг пазарлък, в който изведнъж републиканската пътна мрежа стана заложник! Аз не участвам в него, затова съм толкова изумен!“.

"Но какво ще прави ИТН, Вие сте техен представител?“, попита Беновска. Караджов отговори, че е номиниран от ИТН, но му е дадена голяма свобода и самият Слави Трифонов му е казал да прави това, което смята за необходимо. "Но ако не бъде прието решението какво ще правите, Вие ли ще повикате тежките камиони и строителите на протест?“, попита водещата. Гостът ѝ отговори: "Никога няма да ги повикам аз! Аз съм министър на всички българи и мисля за всички тях! Никакви тежки турбуленции или тежки протести не могат да тръгнат с моя благословия! “.

Свръхзадачата му.

"Каква е Вашата свръхзадача, като вицепремиер и регионален министър? Няма начин да не сте си поставили дългосрочна цел?“, попита Беновска. Караджов отговори, че свръхзадачата му е Северна и Южна България да станат едно цяло! Защото в момента северът значително изостава в развитието си, освен това двете части не са свързани. Целта е хората да живеят еднакво добре и една от предпоставките е в планирането на проходите, пътищата и автомагистралните връзки. Те вече са в идейна фаза и трябва да се обяви обществената поръчка за трите магистрални преминавания през Стара планина. Това го има и в управленската програма. Регионалният министър трябва да мисли за всеки човек.

"Добре, но те ви бламират още в момента, при първото искане да съхраните живота на хората, оправяйки пътната инфраструктура! Аз неслучайно попитах в анонса – Ще строи ли "Промяната“ пътища, или ще бие спирачка?“, попита Беновска. Караджов отговори: "Аз мисля, че ще строи! Мисля, че това е чисто политическа грешка на по-млади политици и по-млади формации, които не разбират цената, която ще платим всички заедно сега! Това ще коства рейтинга на всеки един от нас, включително и моя! На правителството му трябва доверие, за да върви напред и да постигне тези цели, които сме си поставили“.

Индексациите на договорите на строителите.

"Тук беше председателят на КСБ инж. Терзиев, той алармира, че техните консумативи поскъпват непомерно и те не могат да изпълнят дори действащи договори. Той обяви, че ако не се индексират тези договори, те няма да могат да изпълняват своите проекти. На всичко отгоре искат промени в ЗУТ и ЗОП. Как ще решите техните проблеми?“, попита Беновска. Караджов отговори, че държавата трябва да прецени докъде може да издържи бюджета, тоест до каква степен може да има индексации за публичните средства. Това се върши от МФ и е почти към края си. МРРБ участва активно, защото отговаря за строежите. Той продължи, че вече е намерена формула за 6 фрагмента в областта на строителството, например за ВИК проекти, за проекти на високото и ниско строителство, за пътни проекти и т.н. Там са намерени формули за индексацията. Ще излязат нормативни документи, които да го регламентират.

Водещата попита в какъв срок. Караджов отговори, че се надява в рамките на април това да се случи. Работната група вече е изготвила 6 страници, коефициентите са описани, статистическите индекси и т.н.

Какво научава от срещите с хората всяка събота в приемната на МРРБ?

"Всяка събота имате приемни с граждани, какво научихте за проблемите?“, попита Беновска. Караджов отговори, че най-важното е, че държавата е много далече от хората. Когато на тях им трябва държавата, тя е далече. "Когато те искат справедливост, държавата я няма! Защо е така? С едната ръка общината им разписва строителните документи, а с другата трябва да санкционира онзи, на когото е разписала. И тогава, когато той е нарушител. И когато общината му е дала това решение, тя трябва да провери сама себе си! Законът вече е в обществено обсъждане, с който даваме сила на ДНСК да дава задължителни разпореждания и държавата ще отиде близко до хората!“.

Подаръците.

Водещата пусна запис как символично подарява "големи топки“ (грейпфрути) на Кирил Петков и Асен Василев след победата на изборите и продължи: "Двамата си взеха "големите топки“, които преди това Асен Василев съобщи, че има! Така че ние сега ще Ви връчим шеговито едни "големи топки“! Пожелавам Ви "големи топки“ и кураж!“.

Караджов подари на Беновска книгата "Строителите на съвременна България“. Беновска му подари и Конституцията с думите: "Символично Ви я връчвам с българското знаме, защото ние вярваме, че управляващите трябва да спазвате основния закон на държавата!“.

Така завърши разговорът между Гроздан Караджов и Илиана Беновска в "Беновска пита“ във https://www.facebook.com/iliana.benovska, в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 9-ти април 2022 г.