"Първата потвърдена информация, че Русия подготвя инвазия на цялата територия на Украйна, а не само в Донбас, ние, упълномощените да получаваме тази информация чрез механизмите на НАТО, я получихме на 5 ноември миналата година. Сега става видимо колко важно беше, че се присъединихме към НАТО", каза в интервю за македонската телевизия Сител президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

Той заяви, че някои големи разузнавателни служби тогава не са вярвали на тази информация и са я проверявали чрез свои източници, но сега се вижда, че това е 100 процента точна информация.

"В прогноза отпреди 4 месеца разминаването беше само три дни. Удивително е каква е тази сила, техника, какви са тези ресурси, както сателитни, така и наземни, за да се прогнозира така по отношение на времето на атаката, че ще се напада от тези три-четири направления, в това отношение няма никакво разминаване. ", каза Пендаровски.

"И така, ние влязохме в съюз със страни, които са най-добрите в света", заяви Пендаровски.

По отношение на стоковите запаси в страната, той повтори заключението на Съвета за сигурност отпреди дни, че страната е добре запасена. И "ако това продължи няколко седмици, ще можем да издържим, без да набавяме нови количества хранителни продукти или енергия", каза Стево Пендаровски.

Редакция и превод: БТА