Новият президент на Република Северна Македония (РСМ) Гордана Силяновска-Давкова беше на прием при папата във Ватикана. Тя му подари резба с мотив на птицата Феникс като символ на безкрайността. Римокатолическият глава получи и икона, изпратена специално от предстоятеля на МПЦ-ОА Г.Г. Стефан, а генералният секретар на Ватикана получи украшение от национална носия, съобщава скопският телевизионен канал "Телма“.

И с това днешните занимания на президента на РСМ приключиха, макар че едновременно със Силяновска-Давкова във Ватикана гостува и българският държавен глава Румен Радев.

Двамата се появиха на едно и също място, но аудиенцията при папа Франциск беше по различно време – достатъчно, за да се разминат въпреки първоначално изразеното желание за среща.

Източници на "Телма“ от президентския кабинет в Скопие уточниха, че целта на Гордана Силяновска-Давкова е да покаже готовност за водене на конструктивна външна политика, а срещата с Радев ще бъде в посока подобряване на отношенията между двете страни.

Срещата обаче не се състоя, въпреки че президентите на двете страни посетиха за няколко дни столицата на Италия Рим по повод честването на 24 май - Деня на всички славянски просветители.

Несъответствието на дневния ред е причината да не се срещнат. Неофициално се разбира, че условието на България е било срещата да се проведе в българското посолство в Италия.

Президентът Гордана Силяновска-Давкова води държавната делегация в Рим и Ватикана. С това тя записа първото си международно посещение след встъпването в длъжност на президент на страната.

"Въпреки че имаше място в дневния ред на президента, който води македонската делегация, политическата част остана в сянката на други дейности. Днес беше единственият шанс Силяновска и Радев да се срещнат. Утре е планирана среща на президента с италианския й колега Матарела, след посещение на базиликата Сан Клементе, където се намира гробът на Св. Кирил и базиликата Санта Мария Маджоре, като поднесе венец върху плочата, изписана на македонски език“, казва източникът на телевизионния канал.

Преди три години тогавашният македонски президент Стево Пендаровски пътува до Рим заедно с Румен Радев за тържествата за светите братя.