Турция планира да създаде свои собствени морски паркове в Егейско море, съобщава проправителственият ежедневник Daily Sabah, като се позовава на пожелал анонимност източник от властите в Анкара.

По думите му Министерството на транспорта и инфраструктурата на югозападната ни съседка планира да начертае собствени морски паркове в региона в отговор на решението на Гърция да създаде такъв в Егейско море.

Дипломатически източник разкри пред изданието, че решението на Гърция се разглежда от Турция като свършен факт, тъй като Анкара нито е била консултирана, нито уведомена предварително за намеренията на Атина.

През април, по време на международна конференция за океаните в Атина, Гърция обяви планове за създаване на два големи морски парка като част от програма на стойност 780 милиона евро за защита на биоразнообразието и морските екосистеми. Планът включва създаването на един морски парк в Егейско море и един в Йонийско море, с което общите морски защитени зони ще достигнат над 30 процента от водите.

Първият парк ще обхваща 11 групи изоставени острови и островчета от западната част на остров Милос до Нисирос, известни като "Гръцкия Галапагос“ поради богатото си биоразнообразие. Вторият ще обхваща район, започващ на север от Кефалония и завършващ при Китера и Антикитера.

По-рано този месец турският външен министър Хакан Фидан заяви, че властите на страната не гледат на плана като на "невинен екологичен проект“, а на нещо, което потенциално може да наруши "червените линии“ на Анкара.