На 24.02.2022 г. Специализираната прокуратура получи благодарствено писмо от Главната прокуратура в гр. Кобленц, Федерална република Германия, по повод участието й в успешно проведена съвместна реализация на територията на шест европейски държави. Това съобщиха от Специализираната прокуратура.

Във връзка с международно разследване на онлайн измами, през май 2020 г. в Евроджъст бе организиран координационен център, който да ръководи едновременни следствени действия на територията на България, Германия, Израел, Швеция, Полша и Северна Македония. При създадената организация и координация на действията бе неутрализирана международна организирана престъпна група, занимаваща се с онлайн измами чрез фиктивна търговия с криптовалута.

От дейността на престъпната група са засегнати хиляди европейски граждани, като общата им причинена имуществена вреда възлиза на около 30 милиона евро.

В съвместния ден за следствени действия (Common Action Day), в изпълнение на Европейски заповеди за разследване и Европейски заповеди за арест, на територията на шестте държави са извършени множество претърсвания и изземвания, задържани са 6 лица, запорирани по делото са огромни материални средства.

Приложено представяме благодарственото писмо на Главната прокуратура в Кобленц.