Министерският съвет прие за сведение доклада с резултатите от участието на България в Неформалното заседание на енергийните министри на държавите членки на Европейския съюз, проведено в периода 21 - 22 януари 2022 г. в гр. Амиен, Франция, съобщиха от правителствената информационна служба.

В рамките на заседанието е обсъдена отново темата за енергийните цени и влиянието им върху европейските потребители. Съгласно одобрената позиция, за България е необходим координиран подход на равнище ЕС и солидарност между отделните държави с оглед преодоляването на предизвикателствата, свързани с високите цени на енергията в Европа. Целенасочените и ефективни мерки за справяне с проблема с високите енергийни цени изискват фокус както върху най- уязвимите потребители, така и върху поддържането на икономическа активност.

По отношение на темата, свързана с енергийната ефективност, от страна на България е подчертано, че енергийната ефективност е ключов елемент в борбата с климатичните промени и трябва да бъде координирана с другите политики. С важно значение за успешен преход към климатична неутралност са новите технологии, конкурентоспособността, преодоляване на енергийната бедност при гарантиране на енергийните доставки. Същевременно в процеса трябва да бъде отчитан националният потенциал на държавите членки, географските особености и спецификите на националните енергийни системи.

На заседанието бе проведена и съвместна сесия на министрите на енергетиката и на околната среда, на която са обменени мнения, свързани с обединяване на действията в областта на околната среда, енергетиката и климата в прехода към климатична неутралност на ЕС.