ЦИК ще създаде такава организация, че резултатите да бъдат обработени в срок. Ще се обработят двойно повече числа. Ние провеждаме непрекъснато срещи и разговори с отговорните за това институции. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева на редовния брифинг на ЦИК във връзка с подготовката на изборите 2 в 1, предаде репортер на "Фокус".

Тя каза, че няма значение за това дали първо ще бъдат броени гласовете за евровота, или тези за националния парламент. Матева обясни, че всички протоколи ще бъдат проверявани в ЦИК повторно преди да се стигне до обявяването на резултатите.

В петък ЦИК определи местата и броя на секциите, в които ще се гласува извън страната, припомни Матева.

Днес обсъждаме и може ни ще определим местата извън страната, където ще има машини за гласуване. По предварителни данни те са 245, каза още Матева.

Утре пък стартирали конслтациите с парламентарнопредставените партии и коалициите по назначаване на съставите на секционните избирателни комисии извън страната. В тях ще вземат участие от МВнР, както е по закон. 

Към момента вече има регистрирани 6 организации, които ще наблюдават изборния процес на 9 май.

ЦИК категорично възразява на твърденията, че не давала възможност на комисията по досиетата да обяви в кои партии кандидатите за евродепутати са имали принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

“Ще продължим с кампанията и разяснителната информация за изборите", категорична бе Матева.