Държавен фонд "Земеделие“ (ДФЗ) извърши класиране на одобрените заявления за подпомагане в сектор "Пчеларство“ за прием 2024 г., след приключване на административните проверки на приетите заявления за подпомагане по интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

Поради високия интерес на пчеларите към интервенции I.E.3 - Подновяване на пчелните кошери в Съюза, включително развъждане на пчели, I.E.4.А - Подпомагане закупуването на нов инвентар, необходим при практикуване на подвижно пчеларство, I.E.5 - Инвестиции в материални и нематериални активи, I.E.7.А - Действия за запазване или увеличаване на наличния брой пчелни кошери в Съюза, включително развъждане на пчели - пчелни майки, I.E.7.B – Действия за запазване или увеличаване на наличния брой пчелни кошери в Съюза, включително развъждане на пчели - рояци (отводки) е извършено класиране на кандидатите за подпомагане. Класиранията са публикувани на сайта на ДФЗ в раздел "Схеми и мерки за подпомагане“ – сектор "Пчеларство“ – "Интервенции в сектора на пчеларството 2024“ – Документи за кандидатстване – Класирания.

За всички одобрени кандидати, чиито заявления не са класирани за подпомагане в рамките на разполагаемия бюджет, след преразпределение на същия ще бъде извършено следващо класиране.