Със свое решение Министерският съвет даде съгласие заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите да предприеме необходимите действия за подписване на Споразумение за ротация относно представителство в Одитния комитет на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), съобщиха от правителствената информационна служба.

Съгласно устава на Банката представителството на страните-членки в Управителния комитет на ЕИБ, състоящ се от деветима членове, и в Одитния комитет на ЕИБ, състоящ се от шестима членове, се осигурява чрез разпределение на страните членки в избирателни групи.

В контекста на оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз са приети изменения в устава на ЕИБ, които предвиждат формирането на две нови избирателни групи чрез разделянето на бившата избирателната група, в която е България, заедно с Хърватия, Кипър, Чешката република, Унгария, Малта, Полша, Словашката република и Словения, които номинират един вицепрезидент и член на Управителния комитет и един член на Одитния комитет на ЕИБ.

Страните от новосформираните избирателни групи номинират поотделно един вицепрезидент и член на Управителния комитет, а заедно - един член на Одитния комитет на ЕИБ.

Предвид настъпилите промени е необходимо двете новосформирани избирателни групи да подпишат споразумение за ротация на поста член на Одитния комитет. Представеният проект е балансирано решение, съгласно което страните в двете избирателни групи са представени равноправно, въпреки разликата в размера на участието им в капитала на Банката, като е определено двете избирателни групи да предлагат последователно представител на поста за период от три години. Определянето на реда на държавите, които ще излъчват представител в рамките на избирателните групи, ще бъде направено е отделно споразумение в рамките на групите.