С постановление на Министерския съвет са определени условията и реда за избор на лица за подпомагане на структурите за управление, изпълнение и контрол по програмите за европейско териториално сътрудничество (Интеррег) на Европейския съюз, в които България участва в периода 2021-2027 г. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Постановлението регламентира назначаването на персонал за Съвместните секретариати, Звеното за първо ниво на контрол и Информационните звена. С него се определят и правилата за наемане на допълнителни служители в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за управление на нови инструменти като трансграничните интегрирани стратегии за териториално развитие и Фонда за малки проекти.

Подборът на лицата ще се извършва при условия и ред, определени в методика, одобрена от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Средствата за заплати и осигуровки на служителите ще се осигуряват изцяло от бюджета на съответната програма.

Постановлението е основна стъпка в процеса на подготовка за изпълнение на програмите в периода 2021-2027 г. Изграждането на тези структури за управление ще даде възможност да бъдат подбрани служители с висока квалификация и да се създадат условия за навременно стартиране на програмите за териториално сътрудничество.