Съединените щати поставиха абсолютен рекорд за смъртни случаи от COVID-19: пандемията от коронавирус вече отне живота на 900 хиляди американци, което е еквивалентно на населението на 15-ия по големина град в страната и повече, отколкото живеят в Сан Франциско, Вашингтон или Бостън, съобщава The Guardian. "Това е истински град-призрак - и населението му расте всеки ден“, пише колумнистът на изданието. Но въпросът в никакъв случай не е само в абсолютни стойности: Америка изпревари и всички други богати страни по смъртност, а половината от хората, починали от COVID-19, починаха след началото на кампанията за ваксинация в Съединените щати, отбелязва британският журналист .

Според автора, в борбата с пандемията Съединените щати никога не са били в състояние да се докажат като единна държава, следователно Вашингтон никога не е показал никаква последователност или способност да действа изпреварващо; вместо това голяма част от отговорността — както и вината, по този въпрос — е възложена на отделни граждани. "Поради колосалното имуществено разслоение, неефективността на здравната система и политическото разделение в обществото, резултатите се оказаха мрачни“, заключава колумнистът на The Guardian.

"Всички тези фактори създадоха по-висок риск за гражданите да умрат от COVID-19“, казва Меган Рани, лекар по спешна помощ и декан на Училището по обществено здраве в университета Браун, пред The Guardian. Както пише наблюдателят на британското издание, резултатът, наред с другото, е значително по-нисък процент на ваксиниране на населението в сравнение с други развити страни, поради което здравната система на САЩ, която вече беше в "трудна" ситуация преди пандемията, беше залята от поредните вълни на Covid.

В други страни, които също са имали висока смъртност от COVID-19 в ранните етапи на пандемията, тя поне леко намаля след появата на варианта Омикрон, но в Съединените щати броят на хората, починали от този вариант на коронавируса вече започва да надхвърля броя на смъртните случаи, регистрирани по време на вълната на делта през есента на 2021 г., а януари 2022 г. се оказа един от най-ужасните епизоди за целия период на пандемията като цяло, пише The Guardian. Междувременно властите в страната се опитват да имитират връщането към нормалността, което започват други страни – въпреки факта, че в Америка има съвсем различна картина по отношение на броя на хоспитализираните и починалите и почти толкова хора умират от коронавирус всеки ден, колкото загиналите при терористичните атаки на 11 септември 2001 г.,се подчертава статията.

"Първият и най-очевиден проблем е скоростта на ваксинация и реваксинация“, обяснява Меган Рани. "Нашият процент на ваксинация определено е по-нисък, отколкото в повечето други страни с високи доходи, а ние изоставаме в реваксинацията. И според изчерпателни данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, ваксинацията и реваксинацията са изключително ефективни за предотвратяване на смърт, дори при заразяване с щама Омикрон“. Според The Guardian, въпреки наличието на ваксини в момента, само около 64% от американците са били ваксинирани срещу коронавирус, а само 48% от тях са били реваксинирани.

"Като се има предвид, че страната ни е избрала стратегия за изграждане на имунитет изключително чрез ваксинация, ние не ваксинираме хората много ефективно“, посочва Уилям Хейнедж, асистент по епидемиология в Училището по обществено здраве Чан Зенси в Харвардския университет, в интервю пред британския вестник. "Има огромни региони в страната, където не толкова много хора са ваксинирани, а фактът, че за наистина надеждна защита срещу Омикрон вие също трябва да получите бустер, само влошава положението“.

Според The Guardian проблемите с достъпа до ваксини продължават да съществуват в Америка. Сред неваксинираните американци между 15 и 20 процента казват, че искат да бъдат ваксинирани, каза Хейней, но просто все още не са успели да го направят. В същото време неваксинираните граждани от бедните слоеве от населението попадат под "двоен удар“, тъй като те също имат по-висок риск да се заразят с коронавирусна инфекция, каза експертът. "Тези хора е по-вероятно да се заразят, но е по-малко вероятно да бъдат ваксинирани и дори ако са ваксинирани, те имат по-малко възможности да предприемат допълнителни мерки, за да се защитят, защото се страхуват да не загубят заплатата си или да си вземат отпуск, работодателят няма да ги пусне никъде“.

Както се подчертава в материала на британското издание, САЩ изпреварват всички страни от Г-7 по имуществено разслоение, а американските закони не предоставят на гражданите платен отпуск по болест. "Липсата на платен отпуск по болест е просто срам“, отбелязва Уилям Хейнедж. "Ако наистина ни пука за работещите, нека им дадем болнични. В крайна сметка тези болнични листове ще позволят да се гарантира, че болните няма да заразят други хора, ще им дадат възможност да допринесат за превенцията на работното място – няма за какво да се мисли“.

Друга причина за по-високите смъртни случаи от COVID-19 сред по-слабо заможните американци е самата здравна система на страната: хората без здравно осигуряване често трябва да чакат по-дълго, за да видят терапевт, което увеличава риска от по-тежък ход на заболяването. Освен това те са по-склонни да страдат от хронични заболявания, които също създават допълнителни рискове при заразяване с коронавирусна инфекция. "Социалните неравенства се отразяват – и се изострят – в нашата статистика за смъртността по различни начини“, казва Меган Рани. "След появата на коронавируса загубихме способността да маскираме тези основни проблеми и ефектът от тези проблеми се влоши поради факта, че много от инструментите за социална подкрепа, които преди това ни позволяваха да се измъкнем, спряха да работят“.

Америка също има по-високи нива на смъртност от употреба на опиоиди и насилствени престъпления с оръжие в сравнение с други развити страни, каза Рани, а болниците в САЩ е по-вероятно, отколкото в чужбина, да бъдат претоварени по отношение на броя на пациентите. "Има връзка между такива претоварвания и лошия резултат от голямо разнообразие от заболявания и наранявания“, цитира експертът The Guardian "Освен това, според предварителните резултати от някои проучвания, когато има повече пациенти с коронавирусна инфекция в болниците или интензивните отделения вече са препълнени, рискът от смърт от COVID-19 се увеличава там“.

Според проучване, публикувано наскоро в Lancet, един от факторите, влияещи върху смъртността от коронавирус в страната, е доверието в правителството - в тези страни, където гражданите вярват по-малко на властите, са регистрирани повече инфекции и смъртни случаи от COVID-19, пише колумнистът на The Guardian. "Ако човек не вярва на властите, е по-малко вероятно да спазва препоръките или заповедите в рамките на блокирането или да носи маски в ранните етапи“, обяснява Меган Рани. "Освен това ниското ниво на доверие също пречи на властите да предприемат важни мерки, като разпространение на маски или провеждане на тестове и събиране на данни. Както отбеляза експертът, само 25 американски щата публикуват надеждни данни за възрастовата структура на заболеваемостта от COVID-19, което например затруднява определянето на колко деца се разболяват. Според Рани това създава един вид порочен кръг: здравните власти без надеждни данни не могат да разработят наистина ефективни превантивни мерки, а населението отказва да се съобразява с недостатъчно ефективните мерки, тъй като не им вярва.

Както се подчертава в материала на The Guardian, поради специалната държавна структура на Съединените щати, федералното правителство на страната няма правомощия да прилага превантивни мерки навсякъде, а отговорността за това е на местните власти. Междувременно по време на пандемията арсеналът на властите по отношение на справянето със спешни здравни ситуации намаля още повече: през това време повече от половината американски щати въведоха допълнителни ограничения върху правомощията на здравните власти, отбелязва колонистът. Според Уилям Хейнедж в Америка има определени "кръгове“, които се интересуват от дерегулация в сферата на здравеопазването, за които въпросът се опира само до колко висока смъртност е готово да издържи населението – и те виждат, че дори сегашната статистика не притеснява много значителна част от населението на страната.

Според Меган Рени САЩ все още имат време да променят курса и да предотвратят такава висока смъртност в бъдеще. "Убедена съм, че имаме възможност да създадем по-добро бъдеще“, каза експертът пред The Guardian, отбелязвайки, че лидерите на страната "могат да отделят малко време, за да изградят необходимата инфраструктура, така че ако има нов щам или друга голяма пандемия, да имаме система за справяне с тази ситуация“.

Въпреки това, ефективността на отговора на САЩ на пандемията допълнително намалява американската изключителност, посочва колонистът на Guardian. "Много е американско да се каже, че реалността ще бъде такава, каквато самият човек иска да я види, че ако искаш, можеш да бъдеш всеки, това е много американско“, коментира ситуацията Уилям Хейнедж. "Но реалността е реална и на вируса не му пука кой си. Единственото нещо, което го интересува, е, че можеш да се заразиш“.

Превод и редакция: Иван Христов