Посланикът на САЩ в Прищина Джеф Ховениер заяви в интервю пред "Радио и телевизия Косово“ (RTK), че е наясно с опасенията на местните власти от създаване на сръбска автономия с изпълнителни правомощия на север от река Ибър и гарантира, че няма да допусне създаване на нова Република Сръбска на територията на Косово.

"Бих казал, че дори тогава, по времето на Ахтисаари, никой не е имал предвид нещо, което ще има друг слой на управление, нещо с изпълнителни правомощия, нещо, което… Наясно съм с опасенията за нова Република Сръбска. Никой не се интересува от това. Това не помага на Косово. Не е полезно. Но има някои ползи по отношение на координацията“, каза посланикът на САЩ.

Ховениер подчерта, че суверенитетът на Косово, териториалната цялост на Косово не са под въпрос. "Косово е независима държава. Някои хора може да изберат да се противопоставят на това, но е вярно. Косово е суверенна държава. Някои хора може да изберат да се противопоставят на това, но е вярно. Хората могат да спорят колкото си искат, но реалността, фактите на място говорят сами за себе си“.

Агенция "Фокус“ припомня, че създаването на така наречената "Общност на сръбските общини“, произтичащи от Брюкселските споразумения между Белград и Прищина, е едно от основните искания на Сърбия, за да продължи диалога с Косово под егидата на Европейския съюз, който в момента е в задънена улица и не са договорени нови срещи заради непримиримите позиции на страните. Това означава фактическа автономия в петте общини със сръбско мнозинство над река Ибър, където обаче са концентрирани няколко стратегически обекта с регионално значение, като металургичния гигант "Трепча“, язовира "Газивода“, както и ключовата трансформаторна станция "Валач“.

Превод и редакция: Иван Христов