Отговорът на САЩ на предложенията за сигурност на Русия проправя пътя за организиране на преговори за ограничения за разполагане на ракети със среден и малък обсег (РСМО). Това съобщи в сряда вестник The New York Times, цитирайки документи, с които разполага.

Според сведенията на изданието, в писмения отговор до Русия се посочва, че САЩ са готови да обсъдят взаимни правила за ограничаване на РСМО. Освен това американската страна и нейните съюзници са готови да преговарят за въвеждането на взаимни правила, които ограничават обхвата и местоположението на военните учения, така че движението на военните да не може да се разглежда като изтегляне на сили за потенциална атака. В същото време в отговора ясно се казва, че Русия няма да има право на вето върху разполагането на ядрени оръжия, войски или конвенционални оръжия.

По-рано в сряда американската страна предаде на Русия своя писмен отговор на предложенията на Москва за гаранции за сигурност.

Съединените щати преустановиха задълженията си по Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) на 2 февруари 2019 г. въз основа на предполагаемо нарушение на споразумението от Русия. Вашингтон за първи път обяви това през юли 2014 г. Според администрацията на САЩ Руската федерация е нарушила договора, създавайки ракетата 9M729. Москва отхвърли тези обвинения, като представи редица насрещни искове, засягащи например елементи от американската система за противоракетна отбрана в Европа.

Превод и редакция: Иван Христов