Няма причини да не сме доволни от проектобюджет 2022г. Това каза проф. Румен Гечев за предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“. По думите му държавният дълг може да изглежда огромен, но всъщност България се простира според чергата си и няма причина за тревога.

"В банките има достатъчно пари, ако има добри инвестиционни проекти“, каза още проф. Гечев и допълни, че всяка държава трябва направи така, че да зависи от собствените си ресурси, а не от бюджета на Европа.

"Плана за устойчивост и развитие е много важен за това, че трябва да се съобразяваме с условията за реализацията на този план и да си осигурим едно от най-важните направления – технологичното обновление и преструктуриране на енергетиката, този изключително важен проблем в момента. Иначе средствата, ако ги разделите годишно, за България имаме към момента 100 милиарда лева, замразени в българската банкова система и банките не знаят буквално какво да правят с тия пари, в смисъл, че няма читави инвестиционни проекти. Т.е. България разполага с достатъчен финансов ресурс, ако има добри инвестиционни проекти. И затова ресурсът с който ние разполагаме, е многократно по-голям, отколкото бихме получили от Европа. Това първо. И второ – тежко на тази държава, която ще зависи само от бюджета на Европа, а не направи така, че да зависи от собствените си ресурси", утиочни проф. Румен Гечев

По повод предстоящия конгрес на БСП, проф. Гечев уточни, че той се посреща с повишен интерес, защото левицата е в управлението, отговорностите - огромни и посланията трябва да са в посока стабилизиране на партията.

"Не бива да позволяваме на БСП да става заложник на лични интереси“, допълни още проф. Румен Гечев

Цоня Събчева