Договор за сътрудничество подписаха Пресклуба на БТА във Варна Генералният директор на Българската телеграфна агенция БТА Кирил Вълчев и директорът на Театрално-музикален продуцентски център Варна – Драматичен театър "Стоян Бъчваров“ и Държавна опера Варна Варна Даниела Димова, съобщиха от пресцентъра на ТМПЦ - Варна . Съгласно договора БТА ще представя всяка седмица дейността на двата културни института в текстове, снимки и видеоматериали, като един от акцентите ще бъде 75-годишният юбилей на Варненската опера през тази година.

Кирил Вълчев посочи, че приоритет в културната политика на БТА е систематичното отразяване на културните събития в страната. Редно е културата като присъствие в медиите да бъде поне равна на спорта, изтъкна позицията си генералният директор, който припомни, че точно поради тази причина БТА създаде специализирана редакция "ЛИК“ и поднови издаването на списание "ЛИК". Посланията ни към сънародниците са, че можем да бъдем успешни, че имаме с какво да се гордеем, а специално в областта на оперното изкуство сме на едно от челните места в света. Културата е едно от красивите лица на България и мисията на БТА е да прави българската култура достояние на света, обобщи Кирил Вълчев.

Договорът с БТА поставя пред нас изискването да следваме още по-високи стандарти в изкуството, посочи Даниела Димова. Въпреки пандемията, през миналата година ТМПЦ е постигнал 95 на сто от финансовите резултати на най-добрата си досега година - 2019 г., в която Драматичният и Оперният театър са реализирали близо 300 представления, посетени от над 40 000 зрители. За да се съхрани паметта за миналото, за пръв път в 75-годишната история на Варненската опера се подготвя Летопис, над който работи историкът Станка Димитрова с екип от сътрудници. Ще бъде изработен бюст на основоположника на Варненската опера - варненеца Петър Райчев, първият световноизвестен български тенор, първият от плеядата певци, които светът аплодира като българското оперно чудо.

Даниела Димова посочи още някои от акцентите в богатата юбилейна програма - документална и костюмографска изложба; изложба на дългогодишната сценографка на Варненската опера Лора Маринова - партньорски проект с ГХГ; изложба астрофотография на прочутия тенор Емил Иванов, който наред с изявите си в най-престижните театри по света, е бил и солист на Варненската опера; също изложба с рисунки на Калуди Калудов, другия прочут варненски тенор, който през последните години откри влечението си към изобразителното изкуство и др.

Заместник-кметът на Община Варна Коста Базитов изрази задоволството си от подписването на Договора за партньорство между БТА и ТМПЦ Варна, като очерта обществената полза от подобно сътрудничество между агенцията и различни културни институти в страната.

Даниела Димова посочи необходимостта от изграждането във Варна на нова мултифункционална зала за сценични изкуства. Идеята бе подкрепена от всички гости на събитието, които влязоха в Инициативния комитет за честване на 75-годишния юбилей на Варненската опера. Пръв сред учредителите на Инициативния комитет положи своя подпис Кирил Вълчев, след него Коста Базитов, Даниела Димова, Антония Йовчева – директор на Дирекция Култура и Десислава Георгиева – директор Фестивали в Община Варна, Димитър Костадинов – директор на Летище Варна, Емил Иванов, Станка Димитрова, Лора Маринова, Елена Косева - изп. директор на "Св. Св. Константин и Елена“ – Холдинг АД, Вера Стойкова – директор на Държавен куклен театър Варна, Румяна Петрова – директор на НУИ "Добри Христов“, Мариета Бобева – директор на РТВЦ Варна, Давиде ла Болита – артистичен консултант на Държавна опера Варна, Бойка Василева – артистичен директор на Държавна опера Варна, Страцимир Павлов – диригент на Държавна опера Варна, Виолета Тончева – PR на ТМПЦ Варна и др.