Ще отправим предложение до Министерството на образованието за това да бъдат преустановени присъствените учебни занятия за учениците в община Бургас. Това каза пред журналисти д-р Георги Паздеров, директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), предаде репортер на Радио "Фокус“ – Бургас. Решението е било взето по време на заседание на Общинския кризисен щаб. Същото ще бъде предложено и по време на утрешното заседание на Областния съвет по здравеопазване, така че мярката да важи за учениците в целия Бургаски регион.

Друго решение, което е било взето по време на днешното заседание, е засилване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки, който от утре ще се осъществява съвместно с екипи на полицията.

"От утре започваме масирани проверки, като освен за спазването на противоепидемичните мерки, ще следим и за наличието на "зелени сертификати“ и за съответствието им с документите за самоличност на проверяваните“, заяви директорът на РЗИ – Бургас.

Д-р Паздеров посочи, че последната 14-дневна заболеваемост е достигнала 1004 случая на 100 000 души население. Свободни са 25% от леглата за пациенти с COVID -19 – разкрити са 428 легла, а свободните са около 100.

Както по-рано стана ясно, високата заболеваемост наложи и преустановяването на плановия прием и на плановата оперативна дейност в региона, видно от заповед на директора на РЗИ – Бургас.

Аудио: zonaburgas.bg

Мария ПОПЧЕВА