От 6 до 9 юни 2024 г. Бургас ще е домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. В града на поетите ще се осъществят литературни четения и професионални срещи на повече от 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти и национални институции от черноморските държави Турция, Грузия, Украйна, Румъния и България.

В рамките на трите дни на фестивала ще има 3 литературни четения, няколко професионални срещи, посветени на преводите, книгоиздаването и литературните контакти между страните. Ще бъдат представени едни от най-интересните автори на всяка от петте литератури, носители на национални и международни награди. Бургас ще посрещне литературни експерти и представители на национални институции, посветени на литературната дипломация.

Черно море пише на три азбуки, но може да говори на един език – този на културата, литературата, мира и взаимното разбиране. Опознаването на другия е опознаване на самия себе си. С вяра в тези принципи в Бургас ще гостуват автори като Ахмет Юмит и Айфер Тунч от Турция, Габиела Адамещяну и Богдан-Александру Станеску от Румъния, Остап Сливински и Анна Багряна от Украйна, Ива Пезуашвили и Бека Адамашвили от Грузия – и двамата носители на Наградата за литература на Европейския съюз, Георги Бърдаров, Рене Карабаш и Тодор П. Тодоров. Тук ще се представят литературни агенции като "Калем", "Ливия Стоя" и "София", издатели като румънските "Полиром" и "Пандора", грузинските "Интелекти" и  "Сулакаури", турските "Тудем" и "Ливера", украинските "Виват" и "Чорни вивци", българските "Жанет 45", "Колибри", ICU и "Знаци", преводачи от различните езици, предсатвители на национални институции.

В рамките на форума ще бъде поставено официалното начало на специално партньорство с ФАРА – Българската асоциация на комуникационните агенции, като специални лекции пред членовете на ФАРА ще изнесат Остап Сливински – поет, писател и преводач от български на украински език, член на УС на Украинския ПЕН център, и Гвантса Жобава – вицепрезидент на Международната асоциация на книгоиздателите. А вечерни домакини на четенето ще бъдат ФАРА и Международен конгресен център – Бургас.

Очаквайте скоро пълната програма на фестивала. Всички събития са отворени за публиката и с вход свободен. Елате да поплуваме заедно в морето на думите.

Организатор на Черноморския международен литературен фестивал е Община Бургас, а домакин на професионалната програма е Център за съвременно изкуство с библиотека "Пейо Яворов".