Комитетът за наблюдение на Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура“ посети Бургас, за да проведе свое заседание, на което бяха отчетени постигнатите резултати по време на програмния период. Представителите на делегацията се запознаха с направените инвестиции в морския град по проекти, реализирани с европейски средства. Експертите от административния орган дадоха висока оценка на Бургас за постигнатите резултати и посочиха града като много добър пример в сравнение с останалите бенефициенти по програмата.

"Бургас е град, който вдъхновява и е емблема на кохезионната политика. Много средства са инвестирани тук по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура“ от 2007 година досега. Реализирани са много важни за обществото и икономиката проекти. Но това, което всъщност е важно, са усмивките на хората и техният комфорт да живеят в един от най-хубавите градове на България“, каза Йорданка Чобанова – ръководител на представителството на Европейската комисия.

Кметът Димитър Николов отбеляза, че Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура“ е един от най-сериозните източници на инвестиции както за страната, така и за Бургас и благодарение на осигуреното от нейните механизми финансиране в морския град са реализирани важни проекти.

"С европейските средства и европейските програми през последните години в Бургас бяха направени много добри инвестиции, които създадоха добър комфорт и добра жизнена среда не само на Бургас, но и за гостите на Бургас. Надявам се тази програма да продължи, за да може Бургас да продължи да се развива и да става все по-модерен европейски град.“, каза кметът Димитър Николов.

"Благодаря на всички, с помощта на които са реализирани тези невероятни проекти, които са изпълнени и в Бургас, и в България. За мен беше голямо удоволствие да видя всички хубави неща, които сте направили с помощта на Оперативна програма "Транспорт“, заяви София Алвеш - директор в Генерална дирекция "Регионална и селищна политика“.

"Последният проект, който има голямо значение за обществото, това е връзката от северната част на Бургас в посока Варна. Това е много важен пътен възел за региона, който ще осигури добра свързаност със Северното Черноморие“, отбеляза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

За да популяризират идеята за екологично чист транспорт, грижа за природата и развитието на града с общи проекти, представителите на Комитета за наблюдение, кметът Димитър Николов, министър Гвоздейков и г-жа София Алвеш посадиха дърво на пл. "Тройката“. Събитията, посветени на инициативата, продължиха с концерт, в който участваха Детски хор "Милка Стоева“, 8-годишната гъдуларка Стефани Митева, Валерия Войкова – VALL и "Камино Бенд“.