Община Сливен създаде много добра организация и се справи успешно с провеждането на изборите и преброяването през 2021 година. Това заяви секретарят на Общината Валя Радева по време на пресконференция, на която общинското ръководство представи отчет за дейността си през изминалата година, съобщиха от пресцентъра на Община Сливен.

"Не е имало друга година, в която да се провеждат три пъти парламентарни избори, единият от които заедно с президентските, извършване на преброяване на населението и то в условията на пандемия. Общината имаше сериозен ангажимент и смятам, че се справихме много добре. Подходихме отговорно, създадохме добра организация, която допринесе за безпроблемно протичане на изборите и съм удовлетворена от работата на администрацията“, каза Валя Радева.

По думите й другото предизвикателство пред екипа през годината е било и най-мащабното изчерпателно статистическо изследване - преброяването на населението и жилищния фонд, защото е събитие, което не е част от ежегодната работа на администрацията, тъй като се провежда на 10 години.

"Предизвикателство бяха променящите се срокове и съвпадението на някои от тях с подготовката на изборите. Като се има предвид сложната епидемична обстановка в страната, благодарение на добре свършената работа от всички членове на областната и общинските преброителни комисии и на служителите на статистиката в Сливен, Преброяване 2021 в община Сливен приключи добре. Допълнителните задачи не се отразиха на работата ни и изпълнявахме стриктно и текущите си задължения“, допълни Радева.

През изминалата година освен сериозните ангажименти с изборите и преброяването, Община Сливен стартира работа и по проект с Института по публична администрация "Въвеждане на Общата рамка за оценка (CAF) в българската администрация.

"Целта ни е да се подобри качеството на административното обслужване и постигане на удовлетвореност на потребителите“, каза още Радева.



През 2022 година Общината продължава с цифровизацията на актовете по гражданско състояние и работата по CAF. Според Валя Радева това ще доведе до по-бързо и качествено обслужване на гражданите.