Никой не се е отзовал на призива на Община Варна за осиновяване на кучета то приюта в село Каменар. Това каза за Радио Варна заместник-кметът по сигурността Тодор Иванов. Призивът беше отправен в навечерието на Нова година. От тогава до днес по думите на Тодор Иванов от проблема се интересуват единствено медиите.

В приюта в момента има 48 животни.

Причината да бъде осиновено куче от общинския приют е липсата на ветеринарен лекар. Така не може да се осъществява една от основните дейности - кастрирането на животните.

"Не можем да ги обгрижваме, а то си е задължение на общината. Не разполагаме с лекар, затова търсим начин да запазим доброто обслужване на животните", коментира Тодор Иванов.

Община Варна има две свободни позиции за ветеринарен лекар, а конкурсът е обявен в началото на декември. Желаещи обаче няма.

"Предприели сме стъпки за сключване на договор с частна клиника, но това ще отнеме време, тъй като се изисква обществена поръчка", допълни Тодор Иванов.

Ветеринарните лекари в приюта не се задържали много дълго на позицията заради непрекъснатите проверки от прокуратура и полиция заради непрекъснати сигнали.

Сигналите били неоснователни, но стресът за служителите бил отромен и голяма част от тях са напуснали, уточни Тодор Иванов.

Предстои преброяване на бездомните кучета във Варна.