Една цена не се повиши от 1 май, видя репортер на "Фокус". Това е тарифата на таксиметровия превоз във Варна. Все още големите компании возят на стари цени: 1 километър е 1,10 лева през деня, и 1,20 лева през нощта.

Това е видно и от тарифите по колите, и от сайтовете на големите фирми. Препоръчваме ви обаче да проверявате цените и в сайтовете, и на информационните табели по колите, при използване на таксиметров превоз.  

Цената трябваше да се промени от 1 май, тъй като на последната си сесия – на 25-и април, Общинският съвет одобри искане на превозвачи за актуализация на цените за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег. Предложението беше прието с 38 "за“, 1 – "против“ и 1 – "въздържал се“.

Минималната дневна тарифа се повишава на 1.30 лв., а нощната – на 1.50 лв. В момента цените са съответно 1.05 лв. и 1.15 лв.

Максималните тарифи остават непроменени. Дневната се запазва 2 лв., а нощната – 3 лв. за километър пробег.

Актуализацията е аргументирана с увеличението на минималната работна заплата – с 31% спрямо 2022 г., както и с поскъпването на резервните части и по-високите цени за труд в автосервизите.

Причината цената все още да не е променена, е може би в това, че от началото на петия месец на 2024 година е имало само един официален работен ден. Той явно е бил недостатъчен за промяна на тарифите, тъй като апаратът трябва да бъде технически обслужен за новите цени, защото е с фискално устройство и е вързан с приходната агенция.