На площада пред кметството в Алмати избухна интензивна престрелка между военни и въоръжени хора. Войски пристигнаха на площада и започнаха операция за "почистване“ на територията от подбудителите на безредиците, предаде кореспондент на ТАСС.

По-рано на площада пристигнаха десетки въоръжени и агресивни хора, включително журналисти. След известно време около 300 военни пристигнаха в бронетранспортьори и камиони, еднакво оборудвани със зелен камуфлаж и маски, те започнаха да обграждат площада по периметъра, изтласквайки цивилните от кордона. По-късно започна стрелба вътре в ринга. В същото време военните стреляха във въздуха.

В четвъртък вечерта комендатурата на Алмати съобщи, че правоохранителните органи са започнали антитерористична специална операция в града.

Протестите в Казахстан започнаха на 2 януари в градовете Жанаозен и Актау, Мангистауска област (югозападната част на страната), където жителите протестираха срещу високите цени на втечнения газ. Два дни по-късно избухнаха бунтове в Алмати (югоизток) и други градове в цялата република, имаше сблъсъци с полицията. Има жертви. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев въведе извънредно положение в цялата страна за две седмици и правителството беше освободено. В изказване на заседание на Съвета за сигурност той пнарече замесените в погромите терористи и каза, че се е обърнал за помощ към партньорите си от ОДКБ. Съветът за колективна сигурност на ОДКБ реши да изпрати миротворци в Казахстан, за да стабилизират ситуацията.

Превод и редакция: Иван Христов