Неправилната употреба на пиротехнически изделия всяка година е съпроводена с нежелани инциденти – наранявания, пожари и други, като голяма част от тях възникват по време на Новогодишните празници. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Смолян.

Увеселителните пиротехнически изделия не са играчка, а взривни вещества по смисъла на чл. 8 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и са поставени под разрешителен режим, контролиран от органите на МВР. Извършването на търговска дейност с пиротехнически изделия в магазини без издадено разрешение, както и при неправилно съхранение се наказва с глоба и/или с имуществена санкция. Съгласно чл. 60. ал.6 от ЗОБВВПИ е забранена употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, молитвени домове, храмове и манастири.

Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки не е съвсем безопасно развлечение. Когато при възпламеняване се задържат в ръка или близо до лицето и косата, когато се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак.

Пиротехническите изделия от Категории 2. 3 и 4 са предназначени за използване само на открито!

За безопасното боравене с тези изделия от ОДМВР – Смолян припомнят следните съвети:

-Не хвърляйте безразборно фойерверки и бенгалски огьн!

-Не разрешавайте на малките деца да си играят с кибрит, бенгалски огън. сигнални ракети и фойерверки! На по-големите деца разяснете какви са опасностите при тяхното използване!

-Внимавайте с употребата на алкохол, когато ползвате фойерверки!

-Спазвайте законовите изисквания за притежание и използване на фойерверки.

-Четете всички упътвания и предупреждения на всеки етикет, за да сте наясно с начините за използване им.

-Никога не използвайте фойерверките на закрито или в стъклени, или метални контейнери. Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора.

-Използвайте подходящи средства за запалване на фойерверките - кибрит, специални драскала за пиратки или специални електрозапалки, които ще ви позволят да бъдете на достатъчно безопасно разстояние. Ако е необходимо, използвайте джобно фенерче, за да можете да различите фитила в тъмното, но не поставяйте в близост до фойерверка лесно запалими материали, които могат да се взривят. Запалете фойерверка и бързо се отдалечете.

-Не използвайте неизправни или самоделно направени фойерверки! Ако закупеният от вас фойерверк не се възпламени, оставете го настрана и изчакайте около 5 минути, след което го залейте с вода.

-Когато използвате фойерверки, постарайте се да разполагате с вода или пожарогасител, които могат да ви бъдат полезни при евентуално възникнат пожар.

-Внимавайте с фойерверките, когато духа силен вятьр. Зарята може да се разпространи в посока на наблюдаващите.

-Внимавайте при пренасянето на фойерверките!

-Постарайте се да предотвратите евентуалното им изпускане.

-Никога не пушете, когато носите пиротехническо изделие със себе си.

-Не използвайте фойерверките като оръжие. Никога не насочвайте и не хвърляйте фойерверки към хора или предмети.

-Бъдете внимателни с животните около вас! Шумът и светлините от фойерверките често плашат домашните любимци, затова се убедете, че те са прибрани и затворени вкъщи, докато вие правите заря.

-Купувайте фойерверки от лицензирани магазини.

-Никога не разглобявайте пиротехническо изделие и не внасяйте промени в начина му на сглобяване!

Винаги спазвайте инструкциите за употреба на изделията!