Изключването на Русия от SWIFT би довело до спиране на плащанията на ЕС за доставките на петрол, гориво и газ, така че ако бъде взето такова решение, то ще се превърне в "общо главоболие", каза финансовият министър на Русия Антон Силуанов, цитиран от “Российская газета“.

"Кой би имал полза от прекъсването на връзката със SWIFT? Никой. Така да се каже ще навредят на себе си", каза той в интервю за телевизионния канал "Россия 24".

Министърът припомни, че руските компании изнасят въглеводородни суровини за Европа, както и неенергийни стоки, така че финансовото министерство не разбира "как ще търгуваме с европейците, които влияят на решенията – да ни включат или изключат от SWIFT“. В същото време Силуанов смята, че европейците, в случай на такъв радикален избор, "разбира се, няма да се откажат“ от руски стоки.

"Ще трябва ли да се пресмята? Трябва ли. Ще си създават ли проблеми? Разбира се. Не разбирам тези, които говорят за това. Това, разбира се, може да се направи, но тогава всички заедно ще намерим инструменти как да предоставяме информация за тези транзакции един на друг“, заключи Силуанов.

Международната банкова система SWIFT осигурява трансфера на информация и плащания между 11 хиляди от най-големите организации в света, включително руски компании. Изключването на Руската федерация от тази система беше многократно споменавано през последните няколко години, последният път, когато дискусията беше подновена в края на тази година.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън възнамерява да накара Европейския съюз да договори широк пакет от санкции срещу Русия, който включва клауза за прекъсване на връзката със SWIFT, пише Bloomberg, но засега самите инициатори на евентуални санкции наричат тази мярка "изключително проблематична."

Превод и редакция: Юлиян Марков