Последователите на страницата на Исторически музей - Балчик във "Фейсбук" могат да направят виртуална разходка в Художествената галерия в града, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Това е възможно на линк: https://bplusfilm.com/vr/artgallery_balchik/.

Проектът "Другият музей“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура“ по "Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата“ 2020 г.

Тази година по повод 60 години от създаването на Историческия музей в Балчик Художествената галерия представя изложба на художника Никола Даскалов - петнадесет негови живописни картини и три графики, част от фонда на галерията. За нейни създатели се считат художникът Никола Даскалов и Клара Петкова, тогавашен уредник. Те създават и първата експозиция, открита през 1965 г. в сградата на музея. Включват в нея 76 художествени произведения - живопис, графика и скулптура, дарение от Националната художествена галерия. Никола Даскалов оформя също вътрешното пространство на галерията, когато тя е преместена от музея в настоящата сграда през 1987 г.



Жулиета НИКОЛОВА