Йордан Милушев е новият началник на "Пътна полиция" в Пловдив. Това обяви официално по време на брифинг на пътя комисар Костадин Костов, началник на отдел "Охранителна полиция" към ОДМВР, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив.

Днес новият началник ще бъде представен пред личния състав. Главен инспектор Милушев е стар кадър в системата, доказан професионалист с опит, който се ползва с пълно доверие. Бе обявено още, че се разчита на неговия професионализъм и се очакват по-добри резултати.

"Първите ми официални думи ще бъдат пред колегите ми при представянето ми", бе единственото, което каза пред журналистите новият началник на КАТ.

"Пътна полиция" в Пловдив започна кампания, с която се цели да се обърне внимание на водачите на МПС с по-малък опит и стаж зад волана, съобщи още комисар Костадин Костов.

Целта е да им се завиши вниманието да спазват правилата за движение, да се съобразяват с пътната обстановка и метеорологичните условия, за да се спасят повече животи на пътя, каза Костов.

В област Пловдив пътната обстановка е сложна, има ежегодно голям брой убити, като областта е на едно от челните места в тази класация. С днешната акция КАТ демонстрира пред гражданите и ресурса, с който разполага и работи, за да се опита да въздейства и да предотврати първите произшествия с убити и тежко пострадали.

"През последните дни в областта станаха няколко инцидента в кратък период от време със самокатастрофирали млади като стаж водачи, лица, които са с опит зад волана от 6 месеца до 1 година. Два от случаите са в участъка между село Казаново и Асеновград и един между селата Строево и Труд, с фатален край за водачите", посочи още ком. Костов.  

Днес катаджиите демонстрираха широкообхватен метод на проверка, или още "холандски метод", при който се отбиват по три-четири автомобила на пътя и на същите се извършва основна проверка. Следи се за наличие на свидетелство за управление на МПС, талон за "Гражданска отговорност", и други документи за автомобила, както и се проверяват водачите за употреба на алкохол и наркотични вещества.

На майките с деца - водачи на автомобили, се раздават играчки, тъй като КАТ държи да поддържа близост с водачите и тези, които спазват правилата за движение и допринасят за нормалната пътна обстановка, каза още ком. Костов.

На територията на Пловдивска област, до вчерашния ден, са възникнали 707 пътно-транспортни произшествия с травматизъм, загинали са 34 души, ранени са били 898 души, съобщи инспектор Ботьо Гиргинов, от КАТ "Пътна полиция“. Има намаление при броя на загиналите, но е голям все още на възникналите катастрофи с травматизъм и ранени, каза Гиргинов.

"Днес, освен контрол, с присъствието си на един от големите булеварди в Пловдив ще напомним на водачите да бъдат внимателни и да не се поддават на излишни емоции по време на празниците", добави инсп. Гиргинов.

По време на проверката на водача ще му бъдат връчени брошури със съвети за управление при зимни условия, а  когато се превозва дете с детско столче, в знак на внимание към детето КАТ ще предоставя по една детска играчка.

"Основната ни идея е с видимото ни присъствие да напомним на всички участници в движението да спазват изискванията и с поведението си да не застрашава човешкия живот.

Тази практика за предоставяне на детски играчки е доказала се през годините в Европа, и се прилага най-вече по време на ремонти на пътя, като извинение и към децата ,които се превозват.

"Ние сме се постарали и на изрядните водачи да предоставим и друго нещо -  малък подарък, който е почистващ уред за стъкла,  като напомняме за това, че всеки трябва при зимни условия да отделя по малко време за да почисти добре стъклата на автомобила си.. По този начин искаме да променим отношението на водачите към нас, както и в обратна посока. Но когато се нарушава закона ще бъдем безкомпромисни, добави инспектор Ботьо Гиргинов.

Цветана ТОНЧЕВА