Благотворителна инициатива на читалище "Надежда 1869“ отново ще зарадва деца в неравностойно положение от Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Осем деца от пет семейства ще получат коледни подаръци по повод наближаващия светъл празник Рождество Христово.

Децата са на възраст между 7 и 12 години и посещават две социални услуги в града. За всяко от тях е подготвено специален коледен чувал. Сред подаръците има топло одеяло, играчки, книжки, ръчно изработени картички, а същи и лакомства.

Жестът е на Дамския изящен клуб, заедно с Клуба по битова култура към читалището и с подкрепата на общинската дирекция "Социални дейности и здравеопазване“. Подобна благотворителна инициатива бе реализирана и за Баба Марта през пролетта.

Подаръците ще бъдат предадени на родителите от управителите на социалните услуги, обясни Росица Димитрова от социално-здравната дирекция в общината. Тя посочи, че коледната инициатива на Читалище "Надежда 1869“ се организира за втора поредна година и благодари специално на председателя на читалищното настоятелство арх. Донка Колева, секретаря Виолета Белчева, на председателя на Дамски изящен клуб Елена Стоева и на всички, подкрепили начинанието.

Малчуганите посещават Дневния център за деца с увреждания "Дъга“ и Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца и младежи с увреждания на бул. "България“ №24.

Дамският изящен клуб е най-новата формация към Читалище "Надежда 1869“ . Част от клуба са повече от 100 художници, писатели, журналисти и галеристи от цяла България.

"В новия модел на социалните услуги разширеното партньорство, което имаме с организации – граждански, бизнес, творчески, е предпоставка за социалното включване и пълноценна интеграция за хората с увреждания. Освен Дамския изящен клуб ще привлечем и други клубове за реализиране на реформата в социалната политика. Част от нея ще е изграждането на ателиета, в които професионалисти – занаятчии и хора на изкуството ще продължат да обучават пълнолетни лица с увреждания от социалните ни услуги на трудови умения. За създаването на тези ателиета ще търсим европейско финансиране и чрез тях ще създадем предпоставки за преминаването на хората в неравностойно положение в реална заетост, от която да имат и доходи“, каза още Росица Димитрова.