Вече е готово допълненото и разширено издание на сборника, посветен на Десета бригада леки ударни сили от Военния флот на България. Това заяви за Радио “Фокус" – Варна о.з. капитан I ранг Кунчо Узунов, член на Инициативния комитет, заел се с не леката задача да издаде бутиковия сборник. За да бъде издадена книгата посветена на Десета бригата обаче са нужни 5000 лв., които са непосилни за създателите на книгата.



Кап. Узунов заяви, че тази книга пази в себе си паметта на достойните хора служли в Десета бригада.

“Нашата цел е да съхраним сборника "На боен курс“ – издаден във връзка с 30-ата годишнина на бригадата, като го допълним с материали, отразяващи периода до ликвидирането ѝ през 2012 г., и дадем възможност повече хора да го притежават.

Успоредно с това искаме да поощрим желанието на всеки служил или работил в бригадата със свои спомени да разкаже за конкретни събития, преживявания, личности, да могат да се покажат реалните хора, които не само продължиха традициите на първите български катерници, но и създадоха елитно корабно съединение – гордост на Военноморския флот на България.", каза още кап. Узунов



В процеса на подготовката на второто, разширено издание, са изключени всякакви търговски интереси. Доколкото то представлява заедно с първото издание "На боен курс“ предмет на интелектуална собственост, се смята, че новият сборник трябва да принадлежи на съюз, клуб или друга форма на организационно обединение на днешните, а надяваме се и на бъдещите катерници, убедени, че необходимостта от съществуването на леки ударни сили във военния флот на България рано или късно ще бъде осъзната и те ще бъдат възродени.



Изказваме своята благодарност към всички възприели тези цели и оказали помощ, според възможностите си, за тяхното реализиране, допълват авторите на книгата.



От инициативен комитет:

о.з. капитан I ранг Кунчо Узунов,

о.з. капитан II ранг Станчо Станчев

о.з. капитан I ранг Велин Куртев



Всеки, който има възможност и желание да помогне с финансова подкрепа за издаването на книгата може да го направи на тази банкова сметка:

BIG RZBBBGSF

IBAN СМЕТКА: BG91RZBB91551014190567


История и развитие на леките ударни сили от военният

флот на България


1884 г. е начало на леките ударни сили. От Русия са получени два катера /Черепаха и Бьiчок /.

През 1904 г. български представители, водени от капитан I ранг Пол Пишон /французин на българска служба/, подписват договор с френската фирма “Шнайдер и Сие" за изработката на три еднотипни миноносеца На 24 февруари 1904 г. е сключен договора за построяването им с тонаж от по 97 тона. Започва подготовката за докарването им с кораби на части.

На 5 август 1907 г. – хелингът във база Варна е завършен и започва подготовката за спускане на торпедоносците на вода. На 23 август 1907 г. е осъществено и освещаването на първите три торпедоносеца – "Дръзки“, Смели“ и "Храбри“.

На 30 август 1907 г. с кораби са докарани на части следващата партида от три торпедоносеца На 29 октомври 1907 г. - монтажът им започва с участието на група българи под ръководството на инж. Иван Родев и майстора Георги Асенов. Септември 1908 г. торпедоносците са готови и получават имената – "Шумний“, "Летящи“ и "Строги“.

През 1920 г., след подписването на Ньойския договор, катерите са върнати на България и предадени на новосъздадената Морска полицейска служба с условие да се снеме от тях торпедното въоръжение. Отново настъпват мрачни времена за торпедните катери.

През 1938 г. започва договарянето за доставка на 5 броя торпедни катери "Люрсен“, а третият катер е доставен през 1941 г. По време на Втората световна война катерите тип “Люрсен" са използвани за патрулна и конвойна служба. Остават на служба във военният флот до 1955 г.

През 1941 г. се извършва реорганизация на ВМФ. Новото му име е Морски войски. Командването е определено да бъде в София. Формирани са и три флота.



Първи флот - Черноморски с щаб във Варна, с два полудивизиона.

Втори флот - Дунавски с щаб в Русе

Трети флот - Беломорски с щаб в Кавала



Съществена промяна в торпедните катери настъпва след края на Втората световна война.

Парижкият договор от 10.02.1947 г. е подписан от България и 12-те страни, които са в положение на война с нея.

На 25 август 1947 г. е ратифициран от VІ Велико народно събрание и на 15 септември 1947 г. влиза в сила.

През септември 1947 г. независимо от договора при строга секретност се набира екипаж група “А “ за торпедни катери ТМ-200. И започва тяхната подготовка. / 1950 г до 1957 г. /

На 30 юни 1957 г. е вдигнат българският Военноморски флаг. Осемте катера са базирани във Варна .

От 1958 г. до 1959 г. катерите са пребазирани в Балчик.



През есента на 1964 г. дивизиона отново е приет в състава на Военноморския флот.

До 1970 г. дивизиона извършва активна бойна подготовка. Участва в различни учения не само в български води, а и в Румъния.

1970 година е решаваща за обновяването на флота с нова бойна техника за леките ударни сили.



1972 г. ще остане знаменателна с първата ракетна стрелба във ВМФ от рка 23 с командир капитан Станко Станков

През 1979 г. от капитан Кунчо Узунов с помощта на ВММ е положено началото на създаването на музей, в района на Бригадата на леките ударни сили.

През 2005 г. базата в Созопол закрита, а от август 2012 г. изведени от строя на ВМС.

Десислава ВАСИЛЕВА