Международният наказателен съд издаде заповеди за арести на лидерите на Израел и палестинското движение "Хамас", включително на израелския премиер Бенямин Нетаняху.  

Бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев заяви, че крайното решение се очаква и не е ясно дали съдът ще вземе точно това решение. 

"Скандално беше това предложение на главния прокурор, то е противоречиво. Разследвания срещу Израел за престъпления срещу човечеството има от 3 години. Защо точно сега се издават еднакви заповеди за ръководствата на Израел и "Хамас"? Това е погрешно решение. Ще нагнети много повече напрежение и ще предизвика яростни реакции", коментира той.

В същото време Нетаняху казва, че операцията няма да спре и ще бъде доведена докрай. Керемедчиев уточни, че територията на Израел не е под юрисдикцията на Международния наказателен съд. Не така стои въпросът с лидерите на "Хамас", които са по-уязвими от такава заповед. 

"Ситуацията в Ивицата Газа застрашава стотици хиляди жители. Хуманитарната катастрофа е ужасяваща. Не можем да твърдим, че без основания се извършват такива разследвания за престъпления срещу човечеството. Операцията в Рафах ще доведе до много по-тежък конфликт. Затворени са възможностите за изход и хуманитарна помощ", подчерта гостът на Bulgaria ON AIR

Според Керемедчиев предстои много тежка ескалация и много е възможно и последните заложници на "Хамас" да не останат сред живите. Той очаква и силно напрежение в Израел, тъй като близките на заложниците настояват за преговори.

СМЪРТТА НА ИРАНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ ЕБРАХИМ РАИСИ

"Раиси е един от ястребите на иранското държавно ръководство, той сляпо вярва в революцията на Хомейни. Инициатор е на нападенията на Саудитска Арабия с дронове, въоръжаването на хутите и "Хизбула". Той имаше ярка антиамериканска и антиизраелска политика. Имаме 50 дни да видим кой ще бъде избран за президент, но не очаквам голяма промяна в позициите на Иран. Много е важно кой ще бъде наследник", обясни Керемедчиев.

По думите му е много вероятно смъртта на Раиси да е инцидент заради старата техника, а не преднамерена атака.