Правителството ще гласува допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2021 г. за финансово осигуряване на дейности по Национална програма "Отново заедно", одобрена с Решение № 453 на Министерския съвет 2021 г. Това предвижда дневният ред на днешното правителствено заседание, което ще започне в 10.00 часа.

Кабинетът ще обсъди доклад за одобряване позицията на Република България за участие в заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе днес в Брюксел.

Министрите ще гласуват доклад за одобряване позицията на Република България за участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда, което ще се проведе на 20 декември 2021 г. в Брюксел, както и доклад за одобряване позицията на България за участие в заседанието КОРЕПЕР II, формат "Конференция на представителите на правителствата на държавите членки", което ще се проведе на 21 декември 2021 г. в Брюксел.

Дневният ред предвижда и обсъждане на проект на решение за освобождаване с възстановяване и предоставяне на освободени държавни резерви от минерална вода по искане на областните управители на област Смолян и област Благоевград за преодоляване на последиците от обявено частично бедствено положение в общините Неделино, Мадан, Борино и Чепеларе и обявено бедствено положение в общините Симитли, Кресна, Петрич и Гърмен.

Кабинетът ще разгледа проект на постановление за одобряване на допълнителни трансфери за 2021 г. за финансово осигуряване на дейности по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 - 2022 г.

Министрите ще обсъдят и проект на постановление за одобряване на допълнителни трансфери за 2021 г. за финансово осигуряване на дейности по Национална програма "Оптимизиране на вътрешната структура на персонала", одобрена с Решение № 188 на Министерския съвет от 2021 г. за одобряване на национални програми за развитие на образованието.

На днешното заседание ще бъде обсъден и проект на постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 г.

Кабинетът ще гласува проект на постановление за одобряване на допълнителни трансфери по бюджетите за 2021 г. за допълнително финансиране за новите защитени детски градини и защитените училища, одобрени с Решение № 832 на Министерския съвет от 2021 г. за приемане списък със защитените детски градини и защитените училища в България за учебната 2021 - 2022 година, и за финансиране на обхванатите в задължителното предучилищно образование деца, навършили 4-годишна възраст.