Инициативата "Екологично въстание", подкрепена от 40 организации, в събота блокира с протести пътищата в цяла Сърбия на 50 места. Целта на новите блокади е окончателното изгонване на британската рудодобивна компания "Рио Тинто“ от страната. Според организаторите това е екологичен протест с политически искания, съобщи кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Белград, цитиран от скопското електронно издание "24 Инфо"

"Целта на новите блокади е окончателното изгонване на Рио Тинто от Сърбия и приемането на закон за забрана на рудодобива на литий в Сърбия, а дотогава няма да има мир. Александър Вучич и "Рио Тинто“ също много се лъжат, ако смятат, че ще спрем само защото някой е изпълнил двете изисквания на двата закона. Няма да има мир, докато "Рио Тинто“ е в Сърбия. Сърбия не може да бъде отровена. Това е най-важното. И следващите стъпки са общинският съвет на Лозница да насрочи сесия, на която рудникът на "Рио Тинто“ да бъде заличен от устройствения план на този град и всички след това ще се отправим към Лозница, каза Александър Йованович Чута, лидер на "Екологичното въстание“, който добави, че "Александар Вучич Ана Бърнабич и Зорана Михайлович (вицепремиер на Сърбия - бел. ред.) не са в състояние да решават, а да изпълняват закона и Конституцията“.

Централната точка на протеста в Белград беше близо до "Сава център“, където беше блокирана магистрала Е 75 и където се събраха хиляди граждани, а протестът се проведе едновременно на 50 места в Сърбия.

"Мисля, че екологичното движение е най-важното нещо, което ни се случва напоследък. Хората се съпротивляват и се стремят да защитят живота си и това, което ги заобикаля: вода, земя, въздух. Това е екологичен протест, но и срещу Александър Вучич, който ни вкара екологично в зоната на здрача. Нищо не направи, продаде земята, донесе мръсни технологии. "Той е главният виновник, но същността на нашия бунт е околната среда“, каза режисьорът Горан Маркович.

В края на протеста в Белград имаше лек инцидент със сбиване между чакащи в колите си граждани и протестиращи, а подобни инциденти имаше и в Ниш и Нови пазар.

Коментирайки екологичните протести и блокади, сръбският президент Александър Вучич, който е в Ниш, каза, че "всички желания и поздравления" на протестиращите са изпълнени, дори тези, които са "политически капризи", добавяйки, че не иска да говори днес за тези протести.

Превод и редакция: Юлиян Марков