Днес под влияние на средиземноморски циклон, който ще преминава южно от страната ще се създаде валежна обстановка. Това съобщи за Агенция "Фокус" дежурният синоптик Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Валежите ще обхванат и Североизточна България, а значителни ще бъдат на много места в югозападната половина от страната. На отделни места в Югоизточна България ще има гръмотевици. В Предбалкана и по високите полета на Западна България дъждът ще премине в сняг и ще се образува снежна покривка. С умерен и временно силен северозападен вятър ще нахлува студен въздух, температурите ще се понижават и към 14 часа преобладаващите са от минус 1-0° в Дунавската равнина и високите западни полета до 12-14° в Източна България, където през по-голямата част от деня ще продължи да духа умерен южен вятър.

През нощта в по-голямата част от страната валежите ще продължат, значителни ще са на места в източната й половина, като със застудяването и в Североизточна България дъждът ще премине в сняг. Атмосферното налягане през деня слабо ще се повиши, но ще остане значително по-ниско от средното за месеца.



Над Черноморието ще преобладава облачно време и на много места ще превалява дъжд. Все още ще духа умерен вятър от южната четвърт. Максимални температура на въздуха: 13°-15°. Температурата на морската вода е 11°-13°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.



Над планините времето ще бъде облачно и мъгливо. Ще има валежи предимно от сняг и ще се образува снежна покривка. По планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. Ще духа силен югозападен вятър, който още преди обяд в масивите от западната половина от страната ще ориентира от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 3°, на 2000 метра - минус 1°.