Броят на ваксинираните срещу коронавируса нараства и то с ускорени темпове. Скокът на случаите, смъртните случаи и интубациите, както и разширяването на задължителната ваксинация, засягаща повече професии, а сега и цяла възрастова група – тези над 60 години – доведоха до значително увеличение на резервациите за първа доза, което показва, че все по-голям брой хората оставят настрана скептицизма си заради страх от болестта или санкциите или заради двете, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini

Безспорно има твърдо ядро от хора, които отказват ваксинацията. И, както разбира Kathimerini, мнозина са се обърнали към монашеската общност на Света Гора (Атон) за съвет, подкрепа или потвърждение на техните вярвания срещу ваксинацията.

Мъжете – само мъже имат право да посещават монашеската общност в Северна Гърция – се стичат в манастири и скитове, за да търсят съвета на монасите. Жените, които не могат да отидат там пишат писма.

Един такъв монах, Ефтимий, пише на жена кореспондент, която смята за игуменка, че му е трудно да отговори на "потока“ от писма, търсещи съвета му. Мъжете се редят на опашка всеки ден, дори преди зазоряване, пред килията му, за да попитат какво трябва да правят по отношения на задължителната ваксинация.

Ефтимий, наричан с уважение от вярващите, както всички висши монаси, Герон Ефтимий– Герон, което означава стар човек и следователно мъдър – отговаря, че ваксините са за тези, които се страхуват. Вярващите, добавя той, знаят, че имат нещо по-силно от ваксините: Светите Тайнства.

Ефтимий се смята за особено важна фигура в движението против ваксинациите, тъй като той се смята за наследник на почитаната фигура Герон Паисий, който почина през 1994 г. Освен че предоставя съвети лично, по телефона или чрез кореспонденция, той разпространява своите възгледи в интернет чрез уеб страница, поддържана от помощник. Тази уеб страница се счита за особено агресивна срещу ваксинацията.

Има много други монаси, които проповядват срещу ваксинацията и много по-откровени в разпространението на теории на конспирацията и критикуващи глобализацията и папата.

Влиянието на монасите се простира отвъд миряните: широко се говори, че епископ, който неотдавна влезе в новините за отказа да бъде хоспитализиран заради Covid-19, отстъпвайки едва когато положението му стана критично, е силно повлиян от своя "духовен водач“, атонския монах.

Превод и редакция: Юлиян Марков