Републиканският губернатор на Флорида обяви плановете си да създаде щатска милиция от обучени цивилни, които са "необременени от федералното правителство“, съобщава The Times.

Рон ДеСантис каза, че щатската гвардия на Флорида, която ще се подчинява единствено на него, ще бъде 200-членна цивилна военна единица, която да подпомага усилията за спешно реагиране в случай на природни бедствия и неуточнени "други извънредни ситуации в щата “.

Той вече е поискал 3,5 милиона долара от местния бюджет за набиране, обучение и оборудване на членове като част от предложение за военен бюджет.

Флорида създава щатска гвардия през 1941 г., за да запълни празнината, оставена от Националната гвардия - която попада както под държавен, така и под федерален контрол - които са изпратени на фронтовете на Втората световна война. Тя е разпусната през 1947 г.

По думите на ДеСантис, това формирование ще му даде "гъвкавостта и способността, необходими за реакция на събитията в нашия щат по възможно най-ефективния начин“.

"Възстановяването на Щатската гвардия на Флорида ще позволи на цивилни от целия щат да бъдат обучени в най-добрите техники за реагиране при извънредни ситуации и да имат способността да се мобилизират много, много бързо“, добави той.

ДеСантис, който е изправен пред преизбиране през 2022 г. и е смятан за възможен републикански кандидат за президент през 2024 г., беше силно критикуван от съперниците си от Демократическата партия.

"Никой губернатор не трябва да има своя собствена подбрана тайна полиция“, каза конгресменът Чарли Крист, който се кандидатира да спечели номинацията на Демократическата партия за губернатор.

Щатският сенатор Анет Тадео, която също се кандидатира за губернатор, смята, че ДеСантис " иска да е диктатор и се опитва да направи своя ход за собствената си милиция, каквато сме виждали в Куба“.

Щатите имат правомощия да създават свои собствени отбранителни сили. Флорида ще стане 23-ият щат с такива, включвайки се в списък, в който фигурира не само Тексас, но и силно либералните Калифорния и Ню Йорк.

Губернаторът обаче обеща допълнителна помощ на Националната гвардия на Флорида в четвъртък, включително увеличаване на финансирането от 100 милиона долара, което ще създаде нови оръжейни складове и нов щаб за програмата за борба с наркотиците.

Неговите коментари относно щатска военна сила, която федералното правителство не може да контролира, идват, след като милиардерът Рей Далио прогнозира, че има 30% шанс за гражданска война в САЩ през следващите десет години поради "емоционална“ политическа поляризация, пише Daily Mail.

Мениджърът на хедж фонда обаче предупреждава, че Конституцията вероятно ще спаси нацията.

Далио е основател на най-голямата компания за хедж фондове в света Bridgewater Associates. Тази година той беше класиран като 88-ият най-богат човек в света с нетна стойност от 20,3 милиарда долара.

Той прави смелите си твърдения в новата си книга "Принципи за справяне с променящия се световен ред: Защо нациите успяват и се провалят“, която беше публикувана на 30 ноември.

Далио обяснява, че вярва, че съществува "опасно висок риск“ в страната да има гражданска война в рамките на следващите десет години и посочва, че правилата на управление се "пренебрегват“ на фона на "изключителната поляризация“, наблюдаванав момента в САЩ.

"Например, когато се резултатите от избори са близки и губещите уважават решенията, е ясно, че редът се спазва“, пише той. "Когато за властта трябва да се бориш, това ясно сигнализира за значителния риск от революционна промяна с цялото съпътстващо безредие.“

Той отбелязва, че хората, включително високопоставени служители, открито се съмняват във валидността на последните избори и са изразили готовност да се борят за своите убеждения.

Далио цитира няколко проучвания като статистическо доказателство за твърденията си за поляризация в страната, показващи дълбокото разделение конкретно между двете политически партии.

Проучване на Pew от 2019 г. установи, че 55% от републиканците и 47% от демократите смятат другия за по-неморален от останалите американци, а 61% от републиканците и 54% от демократите казват, че тези от другата партия не споделят техните ценности.

Освен това 79% от демократите и 83% от републиканците казват, че изпитват "студени“ или "много студени“ чувства към членовете на другата партия; 57% от демократите и 60% от републиканците избраха "много студено“.

Той също така цитира друго проучване, в което се заключава, че 80% от демократите смятат, че Републиканската партия е била завладяна от расисти, а 82% от републиканците смятат, че Демократическата партия е била превзета от социалисти.

Проучване от 2010 г. показа, че близо половината републиканци и една трета от демократите биха били нещастни, ако детето им се ожени за някой от другата политическа партия. Това е драматичен скок в сравнение с почти 5% от двете партии, които казват същото през 1960 г.

Още по-драматично е, че неотдавнашно проучване показа, че 15% от републиканците и 20% от демократите смятат, че страната ще бъде по-добре, ако мнозинството от противоположната политическа партия "просто умре“.

Тези проучвания показват не само силното разделение между двете политически партии, но и емоционалния заряд във взаимното неодобрение.

Превод и редакция: Иван Христов