Община Дупница ще подкрепи финансово 16 семейства и двойки с репродуктивни проблеми. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Кюстендил от Общински съвет – Дупница. Експертна комисия е разгледала подадените 17 заявления и документите към тях. На база на действащия правилник за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на община Дупница, са одобрени 16 кандидати. За една от двойките е установено, че липсва правно основание за включване в програмата.

Комисията е установила, че към момента на подаване на заявленията, всички одобрени двойки вече са извършили разходи на стойност, надвишаваща отпусканата от бюджета сума. Недостигащите средства, които са в размер на 2 000 лева, ще бъдат осигурени от вътрешно разпределение на средствата по фонд "Обезщетения и помощи отпускани по решение на ОбС“.

Кампанията за подпомагане на семействата с репродуктивни проблеми се провежда от 2012 година, а община Дупница е една от първите в страната, финансираща от бюджета си процедурите. Досега с подпомогнати от общината инвитро процедури са проплакали над 40 бебета, включително близнаци.

Венцеслав ИЛЧЕВ