Новият затвор без решетки в село Самораново беше представен публично, предаде репортер на "Фокус“. Цялостният комплекс е по норвежки образец. Стойността на проекта е около 35 млн. лева, а средствата са отпуснати по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 година.

В модерния комплекс ще бъдат настанени 400 лишени от свобода, изграден е учебен център за 100 служители на ГДИН, ново преходно отделение, училище, цехове за работа, социален център, административна сграда. Изграден е и модерен арест за 40 души. Очакванията са в новия затвор първите лишени от свобода да бъдат настанени, когато всички нови процедури, обучения на служители и тестове за сигурност бъдат проведени и въведени на място. Това ще стане през месец септември тази година.  

"Направено е нещо много голямо, наистина много мащабно. За година и четири месеца са построени и реновирани общо десет сгради“, каза министърът на правосъдието Мария Павлова. Тя представи помещенията, в които ще пребивават лишените от свобода лица. Изградена е мултифункционална зала с фитнес, кухненски блок, медицински център и зали за свободно време. Има работилници, в които лишените от свобода ще могат да полагат труд. В комплекса са създадени училище, учебен център, библиотека, център за придобиване на социални умения. Комплексът е на площ от 150 дка. Беше подчертано, че последният построен в страната затвор е от преди 60 години и той е в Плевен.

Лишените от свобода ще бъдат настанявани по двама в стая, сред тях ще има и хора в рецидив. Ще има и затворници, които ще обитават къщички.

Затворът в Бобов дол и общежитието ще продължат да функционират и след откриването на новия комплекс.