Тракийската организация приема различни структурни форми през годините, но целта си остава същата – защита правата на тракийските българи и съхраняване на паметта за каузата им. Това каза в Бургас историкът проф. Светлозар Елъдров, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Бургас. Проф. Елдъров е съавтор на изложбата, посветена на 125-та годишнина от създаването на Тракийското движение в България, която ще бъде представена на пл. "Тройката“ в Бургас и която жители на града ще имат възможност да разглеждат в продължение на два месеца.

"В тази изложба ние вложихме не само научните ни познания, но и сърце, и душа. Като членове на Тракийския научен институт ние сме свързани с тракийската кауза, включително и по родовите си корени. Замисълът ни е в 20-те платна да разкажем цялата история на Тракийското движение, започвайки от 12 май 1896 година, когато във Варна е основана първата тракийска организация – дружество "Странджа“, която много бързо се разраства с клонове в цялата страна. Вторият неин организационен център е в Бургас – той възниква още през същата година и до известна степен оже да се каже, че в някои периоди градът играе ролята на основния ръководен център на тракийци. Заслугата на дружество "Странджа“ с неговите клонове е, че успява да еманципира тракийското движение, да се покаже, че борбата на българския народ срещу насправедливите решения на Берлинския конгрес е напълно правилна, но тя включва не само българите в Македония, но и тези в Одринска Тракия. Въпреки че след няколко години дружество "Странджа“ и едноименния вестник прекратяват дейността си, тракийци продължават своето участие на едно друго равнище – в рамките на Македоно-Одринското движение. Благодарение на тракийци и на този акт, през 1896-а година Одринска Тракия намери своето място и изпъкна не само пред българската общественост, но и пред политическите лидери на Европа и света. Стана ясно, че борбата не е само за Македония, но и за Одринска Тракия. Показа се това, че там също живеят българи, които се борят за своята политическа и национална свобода“, посочи проф. Елдъров.

Той припомни, че тракийската организация е претърпяла множество поврати в своето историческо развитие. "Била е забранявана – не само по време на комунистическия режим, а и още през 1934-а година, когато дейността ѝ е била прекратена съвсем неоснователно. Тя обаче успява да се възроди като феникс и продължава така вече 25 години“, допълни проф. Елдъров.